Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών

 width=

Εγώ είμαι ένας άλλος

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:38:00
Γλώσσα: Πορτογαλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: César Meneghetti
Παραγωγός: César Meneghetti
Χώρα: Βραζιλία

Μέσα από το VIDEO BOOTH ο καλλιτέχνης Meneghetti δημιούργησε μια αποτελεσματική ακολουθία μεμονωμένων εικόνων που, συγκεντρωμένες σε ένα τετραμερές σχήμα, ανταλλάσσουν και αλληλεπιδρούν. Μια Πινακοθήκη Ατόμων με Αναπηρία που παρουσιάζονται για αυτό που είναι και που εκφράζονται σύμφωνα με θέματα ύπαρξης (ευτυχία, αγάπη, μοναξιά, θάνατος, πλούτος, αλλαγή, διαφορετικότητα κ.λπ.). Είναι μια γκαλερί αντι-ηρώων και αντι-ηρωίδων. Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική προβολή σε ένα ενιαίο κάδρο με ένα αόρατο και περίπλοκο μοντάζ, που απεικονίζει ανάπηρους καλλιτέχνες, τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή σε ένα είδος συμμετρικού διαλόγου που εμπλέκει και τον θεατή.

 width=

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:26:00
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι Ελληνικοί SDH subtitles
Σκηνοθέτης: Γιάννης Μπλέτας
Παραγωγός: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου
Χώρα: Ελλάδα

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο. Μια ομάδα νέων “αντιηρώων” με δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεάτρου. Οι νεαροί “αντιήρωες” εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την μεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά, για να είσαι σούπερ-ήρωας, πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους;

 width=

Ένας ήχος εν κινήσει

Είδος: ΜΙκρού μήκους
Διάρκεια: 00:12:00
Γλώσσα: Πορτογαλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Ricardo Teixeira
Παραγωγός: Mafalda Leal Moura, Golpe Filmes
Χώρα: Πορτογαλία

Ο Rodrigo προκαλεί την Joanna να χορέψει ξανά. Ο ρυθμός είναι ο ίδιος αλλά δεν τον έχει ακούσει με τον ίδιο τρόπο μετά από το ατύχημα. Η θέληση του Rodrigo, ο θυμός της Joanna και ένας άλλος τρόπος ακοής του κόσμου αποκαλύπτει καινούργιες προκλήσεις. Θα μπορέσει η Joanna να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο "φυσιολογικό"; Θα έχει ο Rodrigo τη δύναμη να βοηθήσει την Joanna να ξεπεράσει αυτήν την νέα συνθήκη;

 width=

Παρασκηνιακές Συζητήσεις

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:30:00
Γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Giulia Zumpano
Παραγωγός: Rufa - Rome University of Fine Art
Χώρα: Ιταλία

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία του Dario Pasquerella και της εταιρείας του. O Dario είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου Κ(κ)ωφών. Μέσα από τη δουλειά του ο Dario προσπαθεί να φέρει κοντά την κοινότητα των ακουόντων με την κοινότητα των Κ(κ)ωφών, οι οποίες ως συνήθως είναι χωρισμένες λόγω χάσματος επικοινωνίας. Στις παραστάσεις του χρησιμοποιεί και τις 2 γλώσσες, την LIS, την νοηματική γλώσσα και την προφορική γλώσσα για να αφηγηθεί ιστορίες όπου οι Κ(κ)ωφοί και οι ακούοντες μπορούν να ζουν αρμονικά

 width=

Τοίχοι που μετράνε

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:26:02
Γλώσσα: Gujarati
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Tanmay Shah
Παραγωγός: Friday Fiction Films
Χώρα: Ινδία

Το ντοκιμαντέρ "Προστασία που αξίζει" είναι μια συγκλονιστική ιστορία ενός καλλιτέχνη με μοναδική αποστολή να παρέχει τόσο ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη όσο και στην εκπαίδευση στην Ινδία. Τα δημοτικά σχολεία στην Ινδία έχουν ελάχιστους δασκάλους Εικαστικών. Οι μαθητές εκεί έχουν λίγη ή και καθόλου έκθεση στην τέχνη και πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να εκφράσουν τον εαυτό τους. Ο Anil Shah, ο καλλιτέχνης από το Gujarat, πιστεύει πως η τέχνη πρέπει να φτάσει στα χωριά εάν τα χωριά είναι αποκλεισμένα από εκείνη. Οι πόλεις είναι γεμάτες από καλλιτεχνικές υποδομές αλλά θεωρεί ότι θα έρθουν ακόμα πολλοί αληθινοί καλλιτέχνες και από τα χωριά.

 width=

Ποια είναι η Honorine Platzer;

Είδος: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκoυς
Διάρκεια: 00:22:44
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Χαντζής
Παραγωγός: ARTOGETHER - Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία
Χώρα: Ελλάδα

Με αφορμή τις «εργασίες» της Artogether-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία πάνω στον διάσημο πίνακα «Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest» του Toulouse-Lautrec, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ εστιάζει πάνω στη δημιουργικότητα, στην καλλιτεχνική εξερεύνηση, στη συνύπαρξη και τη συμπερίληψη. Παράλληλα, με μια άλλοτε ποιητική και άλλοτε πιο περιγραφική αφήγηση, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την εργασία κάθε ομάδας της Artogether (Μουσικοθεατρική, Θεατρικού παιχνιδιού, Εικαστικών και Κινητικού Aυτοσχεδιασμού) σαν ένα ενιαίο σύνολο, έναν καλλιτεχνικό διάλογο που ξεκινάει από το 1891, έτος δημιουργίας του πίνακα, και φτάνει στο σήμερα.

 width=

TOKE

Είδος: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
Διάρκεια: 00:06:42
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: NONO
Παραγωγός: Jackson Forsythe, Jacob Jonas
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Το «TOKE» διαδραματίζεται στην αστική μητρόπολη του Λονδίνου. Είναι ένα ενδόμυχο πορτρέτο του Δανού χορευτή Toke Broni Strandby. Ο σκηνοθέτης NONO οπτικοποιεί αριστουργηματικά το συναισθηματικό και γεμάτο διακυμάνσεις ταξίδι, το οποίο βιώνουμε προκειμένου να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, ενώ παράλληλα εξερευνούμε θέματα όπως η ταυτότητά μας, η σύγχρονη αποξένωση και η αποδοχή. Το «ΤΟΚΕ» είναι μια ιστορία νίκης που εμπνέει, είναι μια γιορτή για την όμορφη ελαφρότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

 width=

Θεραπεία από την τέχνη

Είδος: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
Διάρκεια: 00:10:00
Γλώσσα: Ρωσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Anna Rakhmanina
Παραγωγός: Pavel Roganov, Anna Rakhmanina
Χώρα: Ρωσική Ομοσπονδία

Το «Heal by art» είναι μία ταινία για την Θεατρική, Συμπεριληπτική ομάδα «Krug», η οποία δημιουργήθηκε πριν από περισσότερο από 30 χρόνια στην Ρωσία, και η οποία μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει 20 θεατρικές παραστάσεις. Η ταινία δείχνει τι είναι το Συμπεριληπτικό Θέατρο. Παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα, καθώς και τις λανθασμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για τα Άτομα με Αναπηρία. Τέλος, υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο της επικοινωνίας για την επιτυχία της ομάδας, ενώ παράλληλα προβάλλει την άποψη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη ως θεραπευτικό μέσο.

 width=

Κάτι σχετικά με τον Πάολο

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:50:00
Γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Donato Canosa
Παραγωγός: Malfè Film
Χώρα: Ιταλία

Ο Πάολο είναι ένα δωδεκάχρονο παιδί. Ο Ντονάτο είναι ο δάσκαλος παράλληλης στήριξής του. Συναντήθηκαν όταν ο Πάολο ήταν στην Α΄ Γυμνασίου. Το κοινό τους πάθος για το σινεμά, τους οδήγησε σε ένα ιδιαίτερο project: ένα ντοκιμαντέρ για τους ίδιους. Μια ιστορία που εμπνεύστηκαν ενστικτωδώς, βάσει της κοινής τους αγάπης για τις ταινίες, μια ιστορία αυτοσχεδιασμού που κινηματογραφήθηκε κατά τις καθημερινές τους σχολικές δραστηριότητες και ρουτίνες. Το «Something about Paolo» αντιπροσωπεύει ένα παιδαγωγικό ταξίδι, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία αναμιγνύονται και δημιουργούν τα εκπαιδευτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούμε για να ανακαλύψουμε κάτι ακόμη για τον εαυτό μας και τον κόσμο.

 width=

Τι να κάνεις με τις ειδήσεις των εφημερίδων

Είδος: Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
Διάρκεια: 00:02:26
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Anne Marie Las Pinas, Bobby Toresdahl, Brandon Sims, Brandon Williams, Bryan Ramirez, Christian Pech, Eric Thompson, George Manukyan, Haileigh Tenney, Jade Boyd, Joshua Jo, Kobe Aceves, Lawren Cruz, Leo Romero, Michael Miro, Noemi Hernandez, Ramon Gonzalez, Jr., Tori Boyd, Vincent Guerra-Hernandez
Παραγωγός: Andrew Haldeman, Beth Maki, Jennifer Stillwell, Christine Andrade, Marlene Sharp
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, καθημερινά κατακλυζόμαστε από πληθώρα ειδήσεων. Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν άσχημα νέα. Αλλά, ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Το «What to do with your tabloid news» μας διδάσκει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε με αυτές τις κακές ειδήσεις, δηλαδή να τις ανακυκλώσουμε και να τις επαναχρησιμοποιήσουμε! Αυτή η ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε από 20 σεναριογράφους/σκηνοθέτες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού

 width=

Τα όνειρά μου

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:27:44
Γλώσσα: Περσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Eiraj Afkar
Παραγωγός: Arash Amiri
Χώρα: Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

 

To «My Dreams» είναι μία ταινία για ένα νεαρό άνδρα, τον Ahsan Ahmadi. Το μεγαλύτερο όνειρο του Ahsan είναι να γίνει σκηνοθέτης. Έχει γράψει λοιπόν, μία ταινία μικρού μήκους, την οποία θέλει να κινηματογραφήσει.
Ωστόσο, η οικογένειά του δεν τον υποστηρίζει και δεν θέλει να γίνει σκηνοθέτης, καθώς πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο γι' αυτόν. Παρόλο αυτά, ο Ahsan θεωρεί πως θα επιτύχει, εάν κάνει την ταινία του.

 width=

Flashback

Είδος: Πειραματική
Διάρκεια: 00:03:43
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Danny Smith
Παραγωγός: -
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ντάνι θυμάται το παρελθόν του, τόσο τις καλές στιγμές όσο και όταν δεχόταν bullying ως έφηβος και έρχεται σε αντίθεση με το παρόν όπου είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας καλλιτέχνης, με αυτοπεποίθηση. Έχει ξεκάθαρες καλλιτεχνικές προθέσεις, να δείξει ανεξαρτησία και συναισθήματα που σχετίζονται με την αλλαγή και την προσωπική ενδυνάμωση.

 width=

Some new Broadway

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 01:27:20
Γλώσσα: Βοσνιακά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Denis Bojic
Παραγωγός: RTRS
Χώρα: Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Μετά την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, τα άτομα με σύνδρομο Down στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνονται γενικά κοινωνικά αόρατα. Η υπόθεση της ταινίας ακολουθεί έξι άτομα με σύνδρομο Down που, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, είναι από τους πρώτους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται φοιτητές σε επαγγελματική σχολή υποκριτικής. Όταν το όνειρο ενός ανθρώπου γίνεται η δύναμη όλων, τίποτα δεν είναι πια αδύνατο. Μια καταπληκτική κινηματογραφική ιστορία για τη σταθερότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την πίστη στις δικές σας ικανότητες που θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι μετά το οποίο δεν θα είστε οι ίδιοι.

 width=

Ρίζα

Είδος: Ταινία μικρού μήκους, πειραματική
Διάρκεια: 00:09:30
Γλώσσα: Χωρίς κείμενο
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Vasco André dos Santos
Παραγωγός: Era Uma Vez... Teatro, APPC - Associação do Porto de Paralisia Cerebral, Mónica Cunha
Χώρα: Πορτογαλία

Τα σώματα που γεννιούνται από το νερό επιστρέφουν στη γη. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους προσπαθούν να ανταποδώσουν τη μοναξιά τους αναζητώντας τις μητέρες τους, κατευνάζοντας τους εαυτούς τους.

 width=

Shade Guzzling

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:20:00
Γλώσσα: Γερμανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Ulrike Korbach
Παραγωγός: Ulrike Korbach
Χώρα: Γερμανία

Η Anke Ames είναι μία βιολίστρια, συγγραφέας και ζωγράφος και η στάση της απέναντι στη ζωή είναι η αγάπη: άνθρωποι, μουσική, ιδέες. Αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε το κέντρο της. Η τελευταία της νοσηλεία ήταν πριν από μερικά χρόνια. Οι γιατροί το αποκαλούν διπολική διαταραχή, ενώ η ίδια περιγράφει την αποστολή της ως "shade guzzling".

 width=

Βλέπω ό,τι πιστεύω

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:11:58
Γλώσσα: Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Anissa Bouchra
Παραγωγός: Anissa Bouchra
Χώρα: Γαλλία

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία της Laetitia, μιας τυφλής γυναίκας που έχει πάθος με τη μουσική και συγκεκριμένα με το βιολί. Έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα χρώματα μέσα από τη μουσική της, ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως "χρωμαισθησία".
Πρόκειται για ένα μουσικό και πολύχρωμο ταξίδι, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να "ακούσει τα χρώματα" και να "δει τη μουσική", χάρη σε αυτήν την εξαιρετική μουσικό. Μέσα από την αντίληψη και την ιστορία της Laetitia, αυτό το ντοκιμαντέρ δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και δείχνει ξεκάθαρα ότι το ουσιαστικό είναι αόρατο στα μάτια.

 width=

Η επαφή

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:28:45
Γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: K. Sarkyte
Παραγωγός: K. Sarkyte
Χώρα: Ιταλία

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο βασίζεται σε μία έρευνα για το πώς μπορούμε να ζήσουμε μία πραγματική επαφή με κάποιον, ειδικότερα με κάποιον με αυτισμό. Μάλλον η απάντηση βρίσκεται μέσα στην οπτικοακουστική τέχνη, μέσα στην οθόνη.

 width=

Όριο

Είδος: Ταινία μικρού μήκους, πειραματική

Διάρκεια: 00:07:00
Γλώσσα: Περσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Javad Daraei
Παραγωγός: Arezo Balali Dehkordi
Χώρα: Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν

Κάποιος σε μία ήρεμη περιοχή ζητά βοήθεια από ανθρώπους που βλέπει τυχαία μπροστά του. Τους ζητά να τον ακολουθήσουν σε ένα σπίτι και όταν κάποιος μπαίνει μέσα κάτι αναπάντεχο συμβαίνει...

 width=

Τatata

Είδος: Κινούμενα σχέδια
Διάρκεια: 00:04:26
Γλώσσα: Αγγλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Yi Yang Sun
Παραγωγός: Yi Yang Sun
Χώρα: Κίνα

Η σκηνοθέτης YiYangSun δημιούργησε τρία κινούμενα σχέδια, τα οποία βασίζονται στη Συγγενή Ανευαισθησία στον πόνο, στην Χονδροπάθεια και στο Σύνδρομο Marfan. Το ‘HeSheHe’ όχι μόνο αντιπροσωπεύει τους τρεις αφηγητές, αλλά και όλους τους ανθρώπους που έχουν παραμεληθεί και έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους γύρω τους.
Χρησιμοποιεί το σώμα ως κοινό μέσο για την εδραίωση της ενσυναίσθησης, για να επιτύχει την μεταμόρφωση από την αντιληπτική ενσυναίσθηση στην προσωπική γνωστική ενσυναίσθηση. Κατασκεύασε αυτήν την εικόνα γλυπτικής οντότητας για κάθε χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων για να αναπαράγει τη φυσική μορφή και των τριών. Τα έργα γλυπτικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για να μοιραστούν οι άνθρωποι τις αναμνήσεις τους από το σώμα τους, κάτι που προσθέτει ένα άλλο επίπεδο αφής και σύνδεσης στο κινούμενο σχέδιο. Ως έργο κινουμένων σχεδίων που μπορεί να αγγιχτεί σωματικά, η δημιουργός έχει ως στόχο το κοινό να μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συναισθηματική αντίληψη των τριών αφηγητών.

 width=

Οι ασυνήθιστοι

Είδος: Κινούμενα σχέδια
Διάρκεια: 00:08:40
Γλώσσα: Πολωνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Tadeusz Kabicz
Παραγωγός: The Education, Rehabilitation and Care Centre in Ustroń
Χώρα: Πολωνία

Πρόκειται για μία ταινία, η οποία βασίζεται σε ζωγραφιές που έχουν δημιουργηθεί από άτομα με αναπηρία, αναδεικνύοντας έτσι το χρωματιστό μεγαλείο της φαντασίας τους. Ένα αγόρι αφηγείται τη διαβίωσή του στο κέντρο ειδικής αγωγής, παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής του ως "ασυνήθιστο".
 width=

Μικρή νεράιδα του δέντρου

Είδος: Ταινία μικρού μήκους
Διάρκεια: 00:15:48
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Frank W. Kelly
Παραγωγός: Frank W. Kelly
Χώρα: Ιρλανδία

Η Ellie είναι απογοητευμένη, νιώθει μόνη και αισθάνεται πως δεν έχει καμία σχέση με τους γύρω της. Αγαπά τα βιβλία και θέλει να επικοινωνεί με τους άλλους, αλλά όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους. Μια μέρα βρίσκει τυχαία ένα μαγικό βιβλίο, το οποίο φαίνεται πως κρύβει εκπλήξεις...

 width=

Μετά την έκλειψη

Είδος: Κινούμενα σχέδια
Διάρκεια: 00:12:00
Γλώσσα: Ισπανικά
Υπότιτλοι: Χωρίς κείμενο
Σκηνοθέτης: Bea R. Blankenhorst
Παραγωγός: Bea R. Blankenhorst
Χώρα: Αργεντινή
 
Αργεντινή στη δεκαετία του 1920. Το Social Club μιας μικρής αγροτικής πόλης διοργανώνει το "Grand evening ball", το οποίο δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να πλησιάσουν μεταξύ τους και να χορέψουν. Όμως, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο σε μία κλειστή κοινωνία...
 width=

Τα κορδόνια του

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:10:00
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Ελπίδα Χελιουδάκη, Αργυρώ Τζαγκαράκη, Φρόσω Εμμανουηλίδου
Παραγωγός: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Χώρα: Ελλάδα

Πολλές φορές κάτι που είναι εύκολο για εμάς μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον άλλον. Το να δένεις κορδόνια είναι μια δεξιότητα που τα παιδιά μαθαίνουν σε μια νεαρή ηλικία και θεωρείται δεδομένη. Είναι ωστόσο δεδομένη για όλους κατά την ίδια περίοδο της ζωής τους; Ένα υπέροχο ταξίδι για έναν νεαρό, που με τη βοήθεια της μητέρας του, προσπαθεί να μάθει να δένει τα κορδόνια του. Η αγάπη, η κατανόηση και η επιμονή μεταφέρουν ένα δυνατό μήνυμα κάθε όνειρο είναι δυνατό να επιτευχθεί με τη στήριξη αγαπημένων μας προσώπων και σκληρή προσπάθεια. Τελικά έχει σημασία ο τρόπος και ο χρόνος που θα φτάσεις στο στόχο σου ή ότι έφτασες;
 width=

Πολύ όμορφη για αυτόν τον κόσμο

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:15:00
Γλώσσα: Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Aïcha Ghembaza
Παραγωγός: Aïcha Ghembaza
Χώρα: Γαλλία

Μια ταινία για την απέραντη αγάπη μιας μητέρας. Η ομορφιά και η μοναδικότητα της κόρης αποτυπώνονται μέσα από τα μάτια της μητέρας. Η Λουίζ, ένα δεκάχρονο κορίτσι που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, αποτελεί για τη μητέρα της το ωραιότερο στολίδι για αυτόν τον κόσμο, πολλές φορές μάλιστα πιστεύει πως δεν αξίζει καν αυτή η ομορφιά στην ασχήμια του σύγχρονου κόσμου. Η πραγματική και απαιτητική καθημερινότητα μιας μητέρας και της κόρης της. Μια ολοκληρωτική βύθιση χωρίς παρακάμψεις στην καρδιά μιας δυνατής ιστορίας μεταξύ της Λουίζ και της μητέρας της, που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει από τον κόσμο γύρω της.
 width=

Ένας γιος σαν όλους τους άλλους

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:19:00
Γλώσσα: Πορτογαλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Antonio Sequeira
Παραγωγός: Carlos Alberto
Χώρα: Πορτογαλία

Πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή μέσα σε λίγες στιγμές; Ο Ντίνης είναι ένας έφηβος που πρόσφατα διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Η προσαρμογή είναι δύσκολη για όλη την οικογένεια. Η αγάπη και ο φόβος της μητέρας, η ανάγκη να τον κρατήσει ασφαλή αλλά και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, παλεύουν μέσα της. Η μικρή αδερφή αποτυπώνει την αθωότητα των παιδιών, στα μάτια της ο μεγάλος της αδερφός είναι ο ήρωας που ήταν πάντα παρά τα σκληρά λόγια των γύρω ανθρώπων. Ο Ντίνης, όπως κάθε έφηβος, κάνει όνειρα και θέλει να πάει στο πανεπιστήμιο. Θα τα καταφέρει; Θα μπορέσουν να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα και να ελέγξουν τους φόβους και τον εαυτό τους; Η αγάπη είναι αυτή που στο τέλος κάνει πάντα τη διαφορά...
 width=

Αυτισμός

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 01:05:00
Γλώσσα: Αγγλικά, Ιταλικά & Ουκρανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Olga Kalchugina
Παραγωγός: Olena Driz, Nadiya Grachova, Oksana Kosyk
Χώρα: Ουκρανία

Ο αυτισμός δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μια κατάσταση με την οποία γεννιέται ένα άτομο. Ο αυτισμός είναι ένα δια βίου χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζει την επικοινωνία και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, την αντίληψη και την κατανόηση του γύρω κόσμου. Επίκεντρο της ταινίας αποτελούν δύο οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η ταινία αποτυπώνει με ρεαλισμό την καθημερινότητα των οικογενειών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις στιγμές γεμάτες αγάπη μεταξύ των μελών τους. Σε όλη τη διαδρομή δίνεται έμφαση και στο σπουδαίο ρόλο της φιλίας μεταξύ των δύο μητέρων. Οι δύο γυναίκες έχουν δημιουργήσει μια δυνατή φιλία παρά το γεγονός ότι ζουν σε διαφορετικές χώρες. Μοιράζονται μεταξύ τους τόσο τις δυσκολίες όσο και τις χαρές, στηρίζοντας η μια την άλλη και παίρνοντας μαθήματα ζωής.


 width=

Χτύπος καρδιάς

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:24:36
Γλώσσα: Σερβικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Dimitri Udovicki
Παραγωγός: Zoran Mircetic
Χώρα: Σερβία

Αυτή η ταινία-ντοκιμαντέρ έχει θέμα τον Rastko Jokic, έναν Σέρβο παραολυμπιονίκη, που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα, στη σκοποβολή με πιστόλι. Μας μεταφέρει στα πιο σκοτεινά σημεία της ζωής του και στα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει για να πετύχει.
 width=

Καμία διαφορά

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:05:55
Γλώσσα: Ισπανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Gerando Panero
Παραγωγός: Franco Carbone
Χώρα: Αργεντινή

Στις 4 Δεκεμβρίου 2019, ο επαγγελματίας τενίστας με αναπηρικό αμαξίδιο Gustavo Fernández, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του για τα βραβεία Olimpia. Η δέσμευσή του μας οδηγεί να αναλογιστούμε τις διαφορές με τις οποίες αντιμετωπίζονται τα αθλήματα από τους αθλητές με αναπηρία.
 width=

Τι θα γίνει αύριο;

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:13:13
Γλώσσα: Ρωσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Anastasia Shtandke
Παραγωγός: Anastasia Shtandke
Χώρα: Ρωσία

Τώρα η Leisan προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίριση και αφήνει πίσω της βραβεία και χρόνια αθλητικών προπονήσεων στο δρόμο προς το όνειρό της. Η διαρκής αγάπη της οικογένειάς της και η υποστήριξη των στενών της φίλων τη βοηθούν να ξεπεράσει τα στερεότυπα και την απόρριψη της κοινωνίας, καθώς υπήρξε μια περίοδος που δεν είχε την ευκαιρία ούτε να πάει σε νηπιαγωγείο με άλλα παιδιά. Στη μητέρα της επιτράπηκε να φέρει την Leisan στο σχολείο μόνο μία φορά για να βγάλει φωτογραφία και μετά βρέθηκαν εκτός σχολείου. Μετά από αυτό, η Ramzia, η μητέρα της Leisan, αποφάσισε ότι, ανεξάρτητα από το πώς, θα βοηθούσε την κόρη της να αναπτύξει τα ταλέντα της. Θα πάρει η Leisan το χρυσό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Φινλανδία στο μέλλον;
 width=

Αυτοί που δε θέλουν να δουν

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 01:04:00
Γλώσσα: Ισπανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Graciela Patricia De Luca
Παραγωγός: Cine en Marcha
Χώρα: Αργεντινή

Η Ναταλία και ο Ντάνιελ είναι τυφλοί, αλλά αυτή η κατάσταση δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για αυτούς, ζουν τη ζωή τους στο έπακρο και αγαπούν ο ένας τον άλλον. Ξαφνικά, κάτι διακόπτει τα πάντα και κυριαρχεί, φέρνοντας εμπόδια εκεί που η τύφλωση δεν μπόρεσε.
 width=

Being Haddie

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:06:22
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Jason Carter
Παραγωγός: Daniel Ambrosio
Χώρα: Λιβερία

Γνωρίστε τη Haddie, μια Λιβεριανή Αμερικανίδα που ζει στο Μπαχρέιν και τη στάση της απέναντι στην αναπηρία της, την Εγκεφαλική Παράλυση. Στόχος της Haddie είναι να προσεγγίσει τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι.
 width=

Wing chair

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:05:30
Γλώσσα: Ταγκαλόγκ 
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Arjanmar Rebeta
Παραγωγός: Arjanmar H. Rebeta, Khaye Medina
Χώρα: Φιλιππίνες

Ο Christian Apolinario, ένας νέος άνδρας με αναπηρία, δίνει φτερά στο αναπηρικό του αμαξίδιο για να κατακτήσει τα όνειρά του. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο μας δείχνει πώς ο Christian έγινε χορευτής, ηθοποιός και εργαζόμενος.
 width=

ASAK

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:30:00
Γλώσσα: Περσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Mahdi Zamanpour Kiasari
Παραγωγός: Somayyeh Zaraatkar, Mahdi Zamanpour Kiasari
Χώρα: Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν 

Ένας 80χρονος τυφλός άνδρας από το Νότο, είναι προικισμένος με την ικανότητα να αφηγείται τα όνειρα. Από την καρδιά των βουνών διαλέγει τους βράχους, αγγίζοντας και δοκιμάζοντάς τους. Χωρίς να διαθέτει ειδικά προηγμένα εργαλεία, με απλά εργαλεία και ένα πριόνι χειρός φτιάχνει παραδοσιακά σκεύη τα οποία πουλάει στους συγχωριανούς του. Με αυτόν τον τρόπο βγάζει τα προς το ζην.
 width=

Mugisha (Blessing)

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:06:38
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Fisca Jean Paul Habimana
Παραγωγός: Fisca Jean Paul Habimana
Χώρα: Ρουάντα

Ο Eric και η Marie Jeanne είναι ένα ζευγάρι με κώφωση και έχουν έναν γιο τον Mugisha, ο οποίος είναι ακούων, και το όνομά του στη γλώσσα τους σημαίνει "ευλογία". Ο Eric είναι τσαγκάρης και μαζί με τη Marie Jeanne μας περιγράφουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο στη δουλειά όσο και το μεγάλωμα του Mugisha.
 width=

God loves Porkhov

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:36:25
Γλώσσα: Ρωσικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Marina Zabelina
Παραγωγός: Marina Zabelina, Yuri Savin
Χώρα: Ρωσική Ομοσπονδία

Τα παιδιά με αναπηρίες από τη ρωσική επαρχιακή πόλη Porkhov, τα οποία βοηθά η διάσημη και θεατρική συγγραφέας Lyudmila Petrushevskaya, δεν είχαν δικαίωμα στο μέλλον. Μετά το ορφανοτροφείο, όλοι ανεξαιρέτως έπρεπε να πάνε σε ψυχονευρολογικό οικοτροφείο ενηλίκων, σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η φιλανθρωπική οργάνωση Rostok βοηθά τα ορφανά με νοητική αναπηρία να αποκτήσουν ελευθερία και μια οικογένεια. Μαθαίνουν να ζουν όχι πίσω από έναν φράχτη, αλλά όπως εσύ και εγώ. Η ζωή στο Porkhov είναι μονότονη, όπως η ροή του ποταμού Shelon. Αλλά η Rostok, δίνει ελπίδες σε όσους δεν είχαν ποτέ.
 width=

The Silent Chaos

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:45:00
Γλώσσα: Κονγκολέζικα
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Antonio Spanò
Παραγωγός: Edoardo Picciolo, Antonio Spanò, Agostino Spanò, Francesco Picciolo
Χώρα: Ιταλία

Βρισκόμαστε στο Βόρειο Κίβου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που κράτησε χρόνια, η κοινωνία του Κονγκό έχει χάσει την ταυτότητά της. Ωστόσο, οι αρχαϊκές δεισιδαιμονίες και η πίστη στη μαγεία, είναι τα μόνα στοιχεία τα οποία έχουν απομείνει και φέρνουν ακόμα κοντά τον πληθυσμό. Αυτές οι δυνάμεις καθοδηγούν την ομάδα άμυνας του εδάφους με επικεφαλής τους αντάρτες Mai-Mai, αλλά επίσης κάνουν τους ανθρώπους να θεωρούν απειλή αυτούς που είναι διαφορετικοί, όπως ακριβώς συμβαίνει στους κωφούς στο Butembo. Αυτή είναι η ιστορία εκείνων που δεν έχουν φωνή και ελπίδα, αλλά που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δική τους αξιοπρέπεια, μη διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στη δυστυχία.
 width=

Inner me

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:30:00
Γλώσσα: Σουαχίλι
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Antonio Spanò
Παραγωγός: Office Number Four, Over The Line Pictures
Χώρα: Ιταλία


Butembo, North Kivu, D.R. Congo
Η περιπλάνηση της Jemima, ενός μικρού και γεμάτου περιέργεια κοριτσιού σε υπαίθριες αγορές γεμάτες με κόσμο, σφαγεία και καμίνια αποκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα και κωφή σε μία κοινωνία που κάνει διακρίσεις και κατά των γυναικών αλλά και των ανθρώπων με αναπηρίες. Οι ιστορίες των Immaculée, Sylvie και Stuka αποτελούν παραδείγματα καθημερινού αγώνα ενάντια στην περιθωριοποίηση, την κακοποίηση και την καταπίεση, ενώ ταυτόχρονα αντανακλάται πως όσο έντονη και αν είναι η αντίσταση από το κοινωνικό περιβάλλον, μπορούν να πάρουν στα χέρια τη μοίρα τους.
 width=

Solo

Είδος: Ταινία (Πειραματική, Φοιτητική)
Διάρκεια: 00:09:34
Γλώσσα: Τουρκικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Zeynel Hebun Guler
Παραγωγός: Feyzi Baran
Χώρα: Τουρκία


Η ταινία πραγματεύεται την τραγωδία του Rushen, ο οποίος ζει σε ένα κόσμο όπου μόνο οι τυφλοί διαβάζουν και μόνο οι άνθρωποι με κώφωση μπορούν να ακούσουν μουσική.
"Τελικά, τι είναι κανονικό;"

 width=

Κίνηση

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:19:33
Γλώσσα: Πορτογαλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Luis dos Santos Miguel
Παραγωγός: Luis dos Santos Miguel
Χώρα: Βραζιλία

Το "Movement" παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός ατόμου με κώφωση με την ακούουσα οικογένειά του στην επαρχία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καθώς και τους τρόπους επικοινωνίας τους.
 width=

Η κρυφή ζωή του Tom Lightfoot

Είδος: Ταινία
Διάρκεια: 00:10:00
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοi: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Ray Jacobs
Παραγωγός: Ray Jacobs for Arty Party
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Tom εργάζεται ως τηλεφωνητής στο τηλεφωνικό κέντρο "Έχουμε τις απαντήσεις", ένα κέντρο στο οποίο μπορεί να τηλεφωνήσει ο οποιοσδήποτε ρωτώντας οτιδήποτε. Ταυτόχρονα, ο Tom κάνει το διδακτορικό του πάνω στη μετανάστευση των πτηνών. Αυτή όμως δεν είναι η κρυφή ζωή του Tom. Το μυστικό το κρατάει μέσα του.
Η μυστική ζωή του Tom Lightfoot είναι ένα παραμύθι μαγικού ρεαλισμού που μάς αποκαλύπτει πώς μπορούμε να ζούμε με τα μυστικά μας.
Η ταινία είναι μέρος της σειράς ταινιών "Μυστικές Ζωές" ("Secret Lives") που συνδυάζει την τέχνη και τις εμπειρίες της βρετανικής ομάδας με μαθησιακές δυσκολίες "Arty Party" με την σκηνοθετική ματιά του Ray Jacobs και τα κείμενα του Jeff Vandermeer.
 width=

Born to dance with an extra chromosome: the drag queens (and kings) with Down's syndrome

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:09:42
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Nikolay Nikolov
Παραγωγός: Nikolay Nikolov
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Η ταινία αφορά στην προετοιμασία ενός drag show στο Ανατολικό Λονδίνο, του οποίου οι καλλιτέχνες είναι άτομα με Σύνδρομο Down, με κάθε εμφάνιση να αντικατοπτρίζει τη μοναδικότητα του χαρακτήρα πίσω από τον καλλιτέχνη. Η ταινία αναδεικνύει πως κάθε καλλιτέχνης μπορεί να ζει με αγάπη, να πραγματοποιεί τα όνειρά του, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε μια περιθωριοποιημένη ομάδα ατόμων (LGBTQ, άτομα με Σύνδρομο Down) να μιλήσει η ίδια αυτή τη φορά για το ποια είναι.
 
 width=

Με το πρόσωπό μου

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 00:28:42
Γλώσσα: Αγγλικά, Πορτογαλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί & Αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Madalena Silva Carlos
Παραγωγός: -
Χώρα: Πορτογαλία

Μια σειρά συνεντεύξεων που σκιαγραφούν τη ζωή τεσσάρων γυναικών από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η κάθε μια με το δικό της γενετικό σύνδρομο, μοιράζεται τις καθημερινές της εμπειρίες που ξεπερνούν τα "στενά" όρια της διάγνωσης. Το ντοκιμαντέρ "With my face" είναι ένα ταξίδι για την άρση των ταμπελών και των προκαταλήψεων.

Το Newsletter μας

Όραμα του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της σχέσης αλληλεξάρτησης των μελών μιας κοινωνίας ως βασικό μοχλό της κοινωνικής αλλαγής.

     

Επικοινωνία

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font