10:00-13:00
1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος «Χέρια σαν κι αυτά»
Έτος: 2020 – 2021
Εργαστήρια Δεξιοτήτων Β’ Τάξης
Θεματικός άξονας:
Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Τίτλος: «Μάσκες»
Με αφορμή τις μάσκες ανεμπόδιστης επικοινωνίας ήρθαμε σε επαφή με τους μαθητές των τάξεων ΕΤ2 και ΕΤ4 του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος. Το τραγούδι που επιλέξαμε ήταν το «Χέρια σαν κι αυτά» των Locomondo μιας και τα χέρια είναι αυτά που έχουν τον κύριο ρόλο στην επικοινωνία των ανθρώπων με προβλήματα ακοής. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε το τραγούδι και να αποδίδουμε τα νοήματα του στην ΕΝΓ. Οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου διδάχθηκαν το τραγούδι από τη μουσικό του σχολείου τους. Τα παιδιά ετοίμασαν ατομικά τα βιντεάκια και όσα παιδιά δεν συμμετείχαν με δικό τους βίντεο βοήθησαν στη δημιουργία του κεντρικού βιντεοκλίπ, το οποίο περιλαμβάνει τους στίχους του τραγουδιού με τις αντίστοιχες εικόνες. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με εξ’ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές του γυμνασίου, λόγω των υγειονομικών συνθηκών.
Υπεύθυνοι Δράσης:
Όλγα Ζέρβα: μουσικός στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και της Μουσικής Ακαδημίας Detmold, μεταπτυχιακό στη Μουσική Παιδαγωγική ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Δεκεμβρίου 2021 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ανίτα Μακαρώνα: φιλόλογος στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, επάρκεια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, διδακτορικός τίτλος στην Αγωγή Κωφών, μεταπτυχιακό στην Ψυχοπαιδαγωγική Συμβουλευτική και Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Γρηγόρης Πετρόπουλος: δάσκαλος στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος, απόφοιτος Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ, πιστοποιημένος δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, δάσκαλος σε πολλά ειδικά δημοτικά σχολεία (Κατερίνης, Χαλκιδικής, Κορδελιού κ.α.).
Ελένη Ζιάζιαρη: ειδική παιδαγωγός και μουσικός σε ειδικά δημοτικά σχολεία, απόφοιτος τμήματος Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή, σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το κλασικό τραγούδι.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ – ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ"
Προεδρείο - Συζήτηση:
Αναφαίρετο δικαίωμα είναι η πρόσβαση στην τέχνη όλων των ανθρώπων. Πώς διασφαλίζεται όμως η προσβασιμότητα; Πώς αίρονται τα εμπόδια στην πρόσβαση στην τέχνη και εν γένει στη ζωή;
Η ταινία “Αsoundinmotion” από την Πορτογαλία σε σκηνοθεσία του GolpeFilmesεστιάζει στο πάθος και την επιμονή ενός ζευγαριού να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να ξαναζωντανέψει η αγάπη για την κίνηση και τον χορό ενώ στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Conversationbehindthescenes”, ιταλικής παραγωγής σε σκηνοθεσία GiuliaZumpano, παρουσιάζεταιη προσπάθεια ενός κωφού σκηνοθέτη –ηθοποιού μαζί με την ομάδα του να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ ακουόντων και μη ατόμων. Ακόμη, η ταινία με τίτλο “ Wallsthatmatter”, έρχεται από την Ινδία σε παραγωγή και σκηνοθεσία TanmayShah, για να προβάλει τα εμπόδια πρόσβασηςστην τέχνη και στην εκπαίδευση στη χώρα του. H ενότητα κλείνει με την ταινία « Ποια είναι η HonorinePlatzer» , ελληνικής παραγωγής της ομάδας Artogether όπου ένα σύνολο συμπεριληπτικών καλλιτεχνικών ομάδων δίνουν τη δική τους συλλογική απάντηση στην ερώτηση «ποια είναι η HonorinePlatzer», μιας εικονιζόμενης γυναίκας στον πίνακα του διάσημου καλλιτέχνη με αναπηρία Toulouse-Lautrec «Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest».
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΤΕΧΝΗ Ι"
Ταινίες από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν συνθέτουν ένα παζλ με γνώμονα την τέχνη ως έκφραση και επικοινωνία, ως βασικό χαρακτηριστικό του είναι και γίγνεσθαι σε μια κοινωνία, που «ξέχασε να αναπνέει».
Η ταινία με τίτλο «Toke», σε παραγωγή NonoAyuso παρουσιάζει το πορτραίτο ενός Δανού χορευτή, στο οποίο ο σκηνοθέτης οπτικοποιεί το πολυεπίπεδο ταξίδι που υπομένουμε για να εκπληρώσουμε τα όνειρα μας διερευνώντας θέματα ταυτότητας, αποξένωσης και αποδοχής. H ταινία «Ηealbyart», της AnnaRakhmanina, είναι μια ταινία για το συμπεριληπτικό θέατρο, την ζωή, την επικοινωνία, για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη και να ζωντανέψουμε ένα έργο. Το έργο «SomethingaboutPaolo» είναι μια ταινία του DonatoConosa στην οποία ένας 12χρονος μαθητής με τον δάσκαλο του μοιράζονται το πάθος τους για τον κινηματογράφο σε ένα παιδαγωγικό ταξίδι όπου φαντασία και πραγματικότητα αναμειγνύονται και γίνονται τα εκπαιδευτικά μέσα για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Στην ταινία «TabloidNews» της MarleneSharp, μια ομάδα σκηνοθετών και παραγωγής 20 ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μας ενημερώνουν για τα νέα περί ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης. OEirajAfkarστην ταινία του «Mydreams» παρουσιάζει έναν νεαρό άνδρα που θέλει να γίνει σκηνοθέτης παρά την απόρριψη του οικογενειακού του περιβάλλοντος, πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρει φτιάχνοντας μια ταινία μικρού μήκους.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΤΕΧΝΗ ΙΙ"
Το ταξίδι στην τέχνη δεν έχει όρια και για αυτό μπορεί να άρει τα εμπόδια αρκεί κανείς ως καλλιτέχνης και ως θεατής εστιάσει στην αυτοπραγμάτωση και στην αυτοκάθαρση.
Η ταινία με τίτλο «Flashback» δημιουργήθηκε από τους ShadowlightsArtistστο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τον Danny, έναν ενήλικα που θυμάται το παρελθόν, τόσο τις καλές, όσο και τις κακές στιγμές, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το επιτυχημένο παρόν του ως επαγγελματίας καλλιτέχνης. Η ταινία του DenisBojic με τίτλο «SomenewBroadway» αναφέρεται σε έξι άτομα με σύνδρομο Down τα οποία, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, είναι από τους πρώτους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται φοιτητές σε επαγγελματικές σχολές υποκριτικής, καταρρίπτοντας έτσι προκαταλήψεις και εμπόδια για τα άτομα με σύνδρομο Down.