Δελτίο Τύπου, 6/12/2021

Δελτίο Τύπου, 6/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/12/2021

4η ΜΕΡΑ

4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη”

18:00-21:00

Η τέταρτη ημέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη» ξεκίνησε με το τραγούδι «Κάποτε θα ‘ρθουν», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο ερμήνευσαν η RoDi Music Orchestra.

Τη μουσική έναρξη ακολούθησε η προβολή των ταινιών με θέμα «Οικογενειακές Σχέσεις». Στην θεματική αυτή ενότητα προβλήθηκαν οι εξής ταινίες «Τα κορδόνια του» («His shoelases») σε σκηνοθεσία Ελπίδας Χελιουδάκη, ΑργυρούςΤζαγκαράκη και Ευφροσύνης Εμμανουηλίδου, «Πολύ όμορφη για αυτόν τον κόσμο» («Too beautiful») σε σκηνοθεσία Aïcha Ghembaza, «Ένας γιός σαν όλους τους άλλους» («A son like others») σε σκηνοθεσία Antonio Sequeira και «Αυτισμός» («AU») σε σκηνοθεσία Olga Kalchugina. Οι ταινίες αυτές πραγματεύονται τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε μια οικογένεια, την ανάγκη προστασίας προς τα παιδιά τους που δείχνουν οι γονείς, αλλά και την ανάγκη των παιδιών καθώς μεγαλώνουν για ανεξαρτησία.

 

 

Με την ολοκλήρωση των προβολών, το λόγο πήρε η κ. Αγγελική Γενά, Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Γενά, ανακεφαλαίωσε τα κοινά νοήματα των ντοκιμαντέρ, υπογραμμίζοντας πως οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για την αναπηρία και την τύχη των ατόμων με αναπηρία είναι κοινοί για τους ανθρώπους χωρικά και χρονικά. Αναφέρθηκε ακόμη, στην σημαντικότητα της γενικότερης προόδου των ατόμων με αναπηρία, με την ταυτόχρονη μέριμνα για την ψυχαγωγία καιτην διασκέδαση τους και αποφυγή του αυτοστιγματισμού.

Εν συνεχεία, η κ. Κωνσταντίνα Κιντώνη, επικοινωνιολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, κατέθεσε την προσωπική της μαρτυρία, ως μητέρα ατόμου με αναπηρία. Η κυρία Κιντώνη τόνισε ότι τα συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τα επιτεύγματα των αναπήρων, πρέπει να δίνονται στα ίδια τα άτομα και όχι στους γονείς, καθώς οι γονείς είναι εκεί για να υποστηρίζουν. Έπειτα, μίλησε για την προσωπική ανάπτυξη που βίωσε ως μητέρα ατόμου με αναπηρία, καθώς και για τον τρόπο που η κόρη της, η Μαρία, τη βοήθησε να περιορίσει τον εγωισμό της, να ανακαλύψει τις δυνάμεις της και να αγαπήσει τον εαυτό της και τους γύρω της.

Ακολούθως, το λόγο πήρε η κ. Μαρία-Νεφέλη Κιντώνη, σπουδάστρια Βρεφονηπιοκομίας, η οποία σημείωσε το πόσο σημαντική είναι η κοινωνική ένταξη για τα ανάπηρα άτομα, και πως με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να επιτύχουν κάθε τους επιδίωξη. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των αναπήρων, τόσο στο οικογενειακό πλαίσιο, όσο και στα λοιπά πλαίσια στα οποία εντάσσονται.

Αμέσως μετά, η κ. Τριάδα Μαλκότση, Ιατρός-Ακτινολόγος,Διευθύντρια τμήματος μαστού του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου, Μητέρα της Εύας - παιδιού με αυτισμό και Διαχειρίστρια της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας eva-edu.gr, προέτρεψε όλους τους γονείς αναπήρων να ακολουθούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους, χωρίς όμως να τα καταπιέζουν. Δήλωσε ακόμη, ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ανάγκη να καταλάβουν πως δεν ζουν απλά στην οικογένεια, αλλά ανήκουν σε αυτήν, ενώ το ίδιο αίσθημα πρέπει να έχουν και όσον αφορά την κοινωνία.Κλείνοντας, η κυρία Μαλκότση ανέφερε ότι οι γονείς και οι ανάπηροι συχνά βιώνουν τον οίκτο, που όμως η ίδια το αντιλαμβάνεται ως τον φόβο των άλλων στο άγνωστο, σε αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Από την κ Γενά τονίσθηκε η ανάγκη κατανόησης της αλληλεξάρτησης και όχι της ανεξαρτησίας γιατί κανένας δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητος, αλλά όλοι και όλες αλληλεξαρτόμαστε από τους άλλους. Εν κατακλείδι, ακολούθησανοι τοποθετήσεις και τα σχόλια του κοινού, καθώς και οι ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν από τις ομιλήτριες.

 

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.