Δελτίο Τύπου, 9/12/2021

Δελτίο Τύπου, 9/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/12/2021

7η ΜΕΡΑ

4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη”

18:00-21:00

Η έβδομη μέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη” ξεκίνησε μουσικά με το τραγούδι “Δόξα τω Θεώ” σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγούδι παρουσιάστηκε από τη RoDiMusicOrchestra και τη χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση”Περαίας.

 

 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την προβολή ταινιών με θέμα “ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ”. Οι προβολές ξεκίνησαν με την ταινία “Innerme” σε σκηνοθεσία AntonioSpanò. Στη συνέχεια προβλήθηκαν τα “Solo” σε σκηνοθεσία ZeynelHebunGuler και “Movement” σε σκηνοθεσία LuisdosSantosMiguel. Ακολούθησαν τα “The Secret Life of Tom Lightfoot” σε σκηνοθεσία Ray Jacobs και “Born to dance with an extra chromosome: the drag queens (and kings) with Down's syndrome” σε σκηνοθεσία Nikolay Nikolov. Η λήξη των προβολών έγινε με το “Withmyface” σε σκηνοθεσία MadalenaSilvaCarlos .

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η συντονίστρια της συζήτησης κ. Βλάχου Αναστασία, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η κ. Βλάχου ξεκίνησε την αποψινή συζήτηση. Καλησπέρισε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ. Σχολίασε πως το κοινό σημείο που βρήκε η ίδια στις 6 ταινίες ντοκιμαντέρ - μικρού μήκους ήταν οι πολλαπλές διαστάσεις της ταυτότητας. Ανέφερε πως μέσω των συναισθηματικών και εμπειρικών διασταυρώσεων γεννάται η ταυτότητά μας. Πολύπλοκες διασταυρώσεις, χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα. Μέσω αυτών όμως προκύπτει η ποικιλομορφία, η οποία είναι η νέα κανονικότητα.

Ο λόγος έπειτα δόθηκε στους ομιλητές, την κ. Κατσιγιάννη Αγλαΐα, Πρόεδρο του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας και τον κ. Κίτσιο Αντώνιο, Ιδρυτή & Συντονιστή του AUThors. Η κ. Κατσιγιάννη ευχαρίστησε κι αυτή για την πρόσκληση. Μίλησε για την αναπηρία ως τρόπο ζωής και σχολίασε την ετήσια διοργάνωση του φεστιβάλ ως υπέροχη. Πρόβαλε επίσης ένα βίντεο με τίτλο "Socialmodelanimation". Ο κ. Κίτσιος ευχαρίστησε κι αυτός από την πλευρά του για την πρόσκληση. Αναφέρθηκε στην φιλοδοξία των προβαλλόμενων αναπήρων στις ταινίες, να ξεπεράσουν τις κοινωνικές δυσκολίες. Να ξεπεράσουν δηλαδή αυτά που τους προσφέρει η κοινωνία. Σχολίασε ακόμα πως επιλέγουν να εκτίθενται σε ένα δομικά αφιλόξενο περιβάλλον με όλο το φάσμα των ταυτοτήτων τους. Δηλαδή, τη διαθεματικότητα που χαρακτηρίζει τις ετερότητες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Έπειτα, το κοινό συμμετείχε ενεργά στην συζήτηση με τις δικές του ερωτήσεις. Αυτές αφορούσαν τον σεξουαλικό προσδιορισμό των αναπήρων και τις δυσκολίες διεμφυλικοτητας και αναπηρίας, την χειραφέτηση των αναπήρων και το τι είναι ταυτότητα για τους ομιλητές και τις ομιλήτριες.

Το προεδρείο έκλεισε με ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, τους συντελεστές και φυσικά τον διερμηνέα.

 

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.