Project “Cherchez la femme”/«Αναζητήστε τη γυναίκα».

Project “Cherchez la femme”/«Αναζητήστε τη γυναίκα».

Το Διεθνές Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη” εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών ανακοινώνει την δημιουργία του project “Cherchez la femme”/«Αναζητήστε τη γυναίκα».

Η φράση “Cherchez la femme” συναντάται πρώτη φορά το 1854 στο βιβλίο «Les Mohicans de Paris» του Alexandre Dumas. Είναι ένα κλισέ στην αστυνομική λογοτεχνία, που χρησιμοποιείται για να προτείνει ότι ένα μυστήριο μπορεί να επιλυθεί με τον εντοπισμό μιας γυναίκας.

Υποδηλώνεται ότι ανεξάρτητα από το πρόβλημα, μια γυναίκα είναι η αιτία. Η ζηλιάρα σύζυγος, η ερωμένη, αυτή που προκαλεί, αυτή που “ναι, αλλά τι φορούσε” , “ναι, αλλά τι έκανε τέτοια ώρα εκεί”, “ναι, αλλά γιατί δεν έφυγε”, είναι η απάντηση σε κάθε μυστήριο. Μία γυναίκα θα είναι πάντα η πηγή του κακού, θα είναι υπαίτια και για τα κακά που της συμβαίνουν.
Cherchez la femme σε σπίτια πηγμένα στη βία.
Cherchez la femme σε αστυνομικά τμήματα, όπου παλεύει να αποδείξει τα αυταπόδεικτα.
Cherchez la femme σε εργασιακούς χώρους, όπου υποτιμάται και ζει με τον φόβο της επιβίωσης.
Cherchez la femme στον δρόμο, όπου θα την εντοπίσεις εύκολα, αφού περπατάει πιο γρήγορα απ’ όλους.
Cherchez la femme σε νοσοκομεία, αφού ποτέ κανείς δεν είδε ούτε άκουσε.

Η ελπίδα για αλλαγή εντοπίζεται στις νέες και τους νέους, οι οποίοι σε αυτές τις δυστοπικές ημέρες απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη υφίσταται και αποτελεί τον μόνο τρόπο (28/02/2023). Έναν δρόμο στρωμένο με αίμα, επέλεξαν να περπατάν κάθε μέρα, χέρι-χέρι και εμείς τους θαυμάζουμε και ακολουθούμε τα βήματα τους.

Μια ευχή για κάθε θηλυκότητα, να υπάρξει ξανά στους χώρους που στερήθηκε και να πάρει τη φωνή της πίσω. Η επιλογή του τίτλου “Cherchez la femme” αποσκοπεί αποκλειστικά στη γλωσσική επανοικειοποίηση και στην ανάκτηση κάθε λέξης, που φορέθηκε σε κάθε γυναίκα χωρίς τη θέλησή της.

Δείτε στο you tube

  1. Ελένη
  2. Γυναικάρες 
  3. Φανατισμένη δεν είμαι
  4. Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π' αγαπούμε