Φεστιβάλ “ Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη”
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 6η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Υπεύθυνη του Φεστιβάλ, κυρία Λευκοθέα Καρτασίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αφού ευχαρίστησε τις εθελόντριες και τους εθελοντές για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διενέργεια όλων των δράσεων του Φεστιβάλ, ανακοίνωσε τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Sarah Leigh για την ταινία «Typical?». Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η Larissa Nepomuceno για την ταινία «We
will be heard», ενώ το τρίτο βραβείο δόθηκε στους Amir Athar Soheili & Amir Masoud Soheili για την ταινία «Black rain in my eyes». Το βραβείο φοιτητών/φοιτητριών κέρδισε ο Nan Chen για την ταινία «Phoenix» Τέλος, το βραβείο κοινού δόθηκε στον Andrea Trivero για την ταινία “The man of the trees”.
Η καλλιτεχνική εκδήλωση ξεκίνησε με την ορχήστρα του Φεστιβάλ Rodi Music Orchestra, η οποία μαζί με τη χορωδία του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση ποιημάτων της ποιήτριας Φανής Αθανασιάδου με μουσική συνοδεία από τη Rodi Music Orchestra και απαγγελία από τους μαθητευόμενους του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε το συμπόσιο με θέμα «Κοινωνική Τέχνη: μια κοινωνική πρακτική της τέχνης ως αντανάκλαση της συνείδησης». Στο πάνελ συμμετείχαν η κυρία Λήδα Στάμου, καθηγήτρια του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, η κυρία Τίνα Αντωνάκου, δημοσιογράφος στο Τμήμα Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η κυρία Φανή Αθανασιάδου, ανάπηρη ποιήτρια και ο κύριος Πάνος Ζουρνατζίδης, ανάπηρος ηθοποιός και θεατρολόγος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι προσκεκλημένοι αναρωτήθηκαν για τον ορισμό της κοινωνικής τέχνης και τη δύναμή της. Η κ. Στάμου ανέφερε ότι η κοινωνική τέχνη είναι η τέχνη που γίνεται για να εκτεθεί και να προκαλέσει κάποιο σχόλιο, κάποια αντίδραση, “όπλο για τη μάχη” όπως είπε και ο Πικάσο. Η κ. Αντωνάκου έκανε αναφορά στη δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του Evia’s Project που αποτελεί τον τρίτο πόλο δράσης του Φεστιβάλ και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την οικολογική καταστροφή. Η κ. Αντωνάκου τόνισε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου λειτουργεί ως συμπεριληπτικός θεσμός και προβάλλει την τέχνη ως δυναμικό μέσο που συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή.
Η κ. Αθανασιάδου ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Rodi αποτελεί μια αληθινή κοινωνική τέχνη, καθώς έχει τη δυναμική να προβάλλει, να προβληματίσει και να έχει μια δυναμική σχέση με το κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε στην κατάργηση του νόμου που αφορούσε την αρτιμέλεια για την εισαγωγή στις δραματικές σχολές, όμως ακόμη οι άνθρωποι της τέχνης δε γνωρίζουν από συμπερίληψη και δεν υπάρχουν πολλά άτομα με αναπηρία που εργάζονται όπως στο εξωτερικό. Επιπλέον, η κ. Αθανασιάδου και ο κ. Ζουρνατζίδης τόνισαν την έλλειψη προσβασιμότητας σε καλλιτεχνικούς χώρους, καθώς και τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία.
Μετά από ερώτηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της τέχνης η κ. Στάμου αναφέρθηκε στη δύναμη της τέχνης και συγκεκριμένα της μουσικής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη σύνδεση των ανθρώπων, την ομαδικότητα και τη συμμετοχικότητα. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη να ενισχυθεί η εκπαίδευση με καλλιτεχνικά προγράμματα που προάγουν την ευζωία και την ψυχική υγεία. Με τη σειρά της η κ. Αντωνάκου πληροφόρησε το κοινό για την προσπάθεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ώστε να παρέχει προσβάσιμες αίθουσες και ταινίες στο ευρύ κοινό.
Η κ. Αθανασιάδου μας υπενθύμισε κάποια παραδείγματα ανάπηρων καλλιτεχνών που έμειναν στη μνήμη όλων για το ταλέντο τους δηλώνοντας πως για εκείνη η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής της, αφού η ποίηση είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ο κ. Ζουρνατζίδης ανέφερε ότι η τέχνη αποτελεί τον τρόπο για να ζει δηλώνοντας ότι η αναπηρία που απέκτησε μετά από ατύχημα του πυροδότησε ένα όνειρο που είχε καταπνίξει και τον ώθησε στην ενασχόληση με το θέατρο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το “Νon Alchoholic Inclusive Party” από τη συμπεριληπτική ομάδα “Πρωταγωνιστές”.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου σε μορφή κειμένου Word: