Δελτίο Τύπου 3-6/12/2024

Δελτίο Τύπου 3-6/12/2024

     Η 4η ημέρα (3/12) του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη» ξεκίνησε με προβολές ταινιών με θέμα «Διαστάσεις της ζωής: Τύφλωση και Κώφωση». Τις ταινίες παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Με το πέρας των προβολών ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και μοιράστηκαν προσωπικές τους εμπειρίες. Παράλληλα, παρουσίασαν το πλαίσιο εκπαίδευσης των Κωφών και Βαρήκοων μαθητών/τριών, τις ανάγκες που έχουν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

     Ακολούθως, από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν η χορευτική παράσταση «Χορός και Κίνηση» από το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης και η θεατρική παράσταση «Το Χαρούμενο Λιβάδι» από το Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας. Τέλος, η ημέρα ολοκληρώθηκε με προβολές ταινιών κατά το απόγευμα και το βράδυ με θέμα «Κινητικές Αναπηρίες/Βλάβες» και «Νοητικές - Αναπτυξιακές Αναπηρίες» αντίστοιχα.

     Την έναρξη της 5ης ημέρας (4/12) του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, έκανε το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Περαίας με την μουσική του παράσταση «Πάμε Τσάρκα» και μαέστρο την Λένα Καραγιαννίδου. Εν συνεχεία, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασαν, στους παρευρισκόμενους/ες μαθητές/μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης, στους σπουδαστές/σπουδάστριες του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης, καθώς και στους ωφελούμενους/ες του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών, τρία Παραολυμπιακά αθλήματα:

  • Το Τζούντο Τυφλών ή Παρατζούντο, το οποίο παρουσίασαν ο Θεόκλητος Παπαχρήστος, τυφλός Παραολυμπιονίκης και προπονητής Τζούντο Τυφλών, και η Θεοδώρα Πασχαλίδου, χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην κατηγορία J1-70kg  Τζούντο Τυφλών,
  • Το Πάρα-Ταεκβοντό, στο οποίο συμμετείχαν η Ευαγγελία Βαγγέλογλου, προπονήτρια Ταεκβοντό και Παρά-Ταεκβοντό, η Χριστίνα Γκέντζου, Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην κατηγορία K44-65kg στο Παραταεκβοντό και ο Ρα. φαήλ Μαρέτης, Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στο Ταεκβοντό και
  • Το Γκόλμπολ, το οποίο παρουσίασαν η Μένη Κεσσανοπούλου, ομοσπονδιακή προπονήτρια Γκόλμπολ, οι αθλήτριες Ευλαμπία Μαυροβουνιώτη, Ευγενία Σταμάτη, Ρουντίνα Ντεμπρόβα και η βοηθός τους Γωγώ Χατζηπάντου.

     Τις επιδείξεις και την παρουσίαση των αθλημάτων συνόδευαν επεξηγήσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλήματος, ενώ ακολούθησαν βιωματικές δράσεις, στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν όσα από τα παρευρισκόμενα παιδιά και από τους φοιτητές/τριες το επιθυμούσαν.

     Την εκδήλωση παρουσίασε η Δήρια Αρετάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και στέλεχος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ενώ τον σχολιασμό έκανε η Αναστασία Μπαρσάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Ακόμη, στην παρουσίαση των Παραολυμπιακών αθλημάτων συμμετείχε και ο Ορφέας, το robot του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο αφηγήθηκε την ιστορία των Παραολυμπιακών αγώνων. Μάλιστα, έδειξε και τις χορευτικές του ικανότητες, καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι/ες χορέψαν στο τέλος, κλείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την εκδήλωση.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησαν προβολές ταινιών με θέμα «Αθλητισμός και Αναπηρία».

     Η 6η ημέρα (5/12) του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την προβολή ταινιών με θέμα «Παραολυμπιακά Αθλήματα». Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ», στην οποία συμμετείχαν ως ομιλήτριες η Χριστίνα Γκέντζου,, Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο Πάρα-Ταεκβοντό και η Θεοδώρα Πασχαλίδου, Χάλκινη Παραολυμπιονίκης στο Τζούντο Τυφλών. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Δήρια Αρετάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και στέλεχος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

     Το πρωί της 7ης ημέρας (6/12) του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών με θέμα «Αναπηρία μια Ζώσα Κατάσταση» Ι και ΙΙ, τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των προβολών υπήρξε μουσικό διάλειμμα, κατά το οποίο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μουσικό βίντεο της ομάδας «Στον Ρυθμό του Αυτισμού», με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι».

     Η απογευματινή και η βραδινή προβολή ταινιών με θέμα «Διαπροσωπικές σχέσεις» Ι και ΙΙ αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ζoom.

 

     Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου σε μορφή κειμένου Word: