Το Διεθνές Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης της κοινωνίας για την υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία οργάνωσε και πραγματοποίησε για πρώτη φορά τη Σχολική Έκδοση (School Edition). Η Σχολική Έκδοση έχει ως σκοπό τη συνειδητοποίηση και ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Φέτος, το 2025, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν δύο δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down και την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γενικού Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΤΑ.
Συγκεκριμένα, η Τετάρτη 26 Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στο σύνδρομο Down. Χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη του Φεστιβάλ, καθηγήτρια Λευκοθέα Καρτασίδου και ο κος Βασίλης Κασιμάτης, διευθυντής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος. H εκδήλωση ξεκίνησε με τη συμπεριληπτική ομάδα χορού του φεστιβάλ “RoDance” με υπεύθυνη την κα Αλέξάνδρα Λαϊλόγλου. Τα μέλη της ομάδας χόρεψαν φορώντας κάλτσες διαφορετικού χρώματος, συμμετέχοντας στην καμπάνια Lots of socks που στόχο έχει να τονίσει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και τη σημασία της διαφορετικότητας. Κατόπιν, προβλήθηκε το καθολικά προσβάσιμο Ντοκιμαντέρ “Λώξη” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή. Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις των θεατών/ θεατιών και τοποθετήσεις από μέλη του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη του Φεστιβάλ, καθηγήτρια Λευκοθέα Καρτασίδου και ο κύριος Χαριτάκης Αντώνης εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Παράρτημα Θεσσαλονίκης). Αρχικά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση “Όρνιθες” του Αριστοφάνη (διασκευή) από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης Συκεών σε σκηνοθεσία της Αγγελίδου Σωτηρούλας. Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Μπλε κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ” από τους μαθητές της έκτης τάξης του 23ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Την σκηνοθεσία της ταινίας είχαν αναλάβει η Αλεξία Γαλανομάτη και η Γκατζού Λίζα, ενώ η παραγωγή ήταν του συλλόγου “Open School Days”. Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις των συντελεστών της ταινίας και απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές/ μαθήτριες, φοιτητές/ φοιτήτριες, που παρακολούθησαν τις δράσεις. Συνολικά 300 άτομα (μαθητές/ μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές/ φοιτήτριες, άτομα με αναπηρία, εργαζόμενοι σε φορείς ειδικής αγωγής) παρακολούθησαν τις δύο αυτές δράσεις συνειδητοποίησης και ενημέρωσης.