Ανακοίνωση - Μουσική Σύνθεση

Ανακοίνωση - Μουσική Σύνθεση

4ο Διεθνές Φεστιβάλ

«Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

3-10/12/2021

Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου2021

Στο πλαίσιο των δράσεων, του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» έχει δημοσιευθεί «Ανοιχτή Πρόσκληση Μουσικής Σύνθεσης» σε ενδιαφερόμενους δημιουργούς, προκειμένου νααπαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή.Ο διαγωνισμόςστοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή, του ικανού να παρεμποδίσει τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων στις κοινωνικές δομές και τη στέρηση, με αυτόν τον τρόπο, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά με το Διαγωνιστικό Τμήμα της Μουσικής σύνθεσης υποβλήθηκαν επτά  (7) έργα. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους/τις εξής:

1) Ο Πέτρος Βούβαρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Μορφολογία και Ανάλυση της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και διευθυντής του Εργαστηρίου Κριτικής Μουσικής Έρευνας. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το University of Wisconsin-Madison των ΗΠΑ, μεταπτυχιακού διπλώματος από το University of North Carolina-Greensboro των ΗΠΑ, και πτυχίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην ανάλυση και ερμηνευτική της μουσικής με ιδιαίτερη έμφαση στον πρώιμο μοντερνισμό και ιδιαίτερα στη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και ΗΠΑ, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά (Πολυφωνία, Musicae Scientiae, Series Musicologica Balcanica, International Journal of Educational Innovation, Muse-e-journal, American MusicTeacher). To βιβλίο του Εισαγωγή στη μορφολογική ανάλυση της τονικής μουσικής εκδόθηκε το 2015 (Αθήνα: HEAL-Link). Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρίας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Mousikos Logos.

2)    Η Λήδα Στάμου είναι καθηγήτρια μουσικής παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ιδρύτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική και Κοινωνία», καθώς και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος BabyArtist. Είναι επίσης ιδρύτρια-συντονίστρια της «Ομάδας Εθελοντών ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ: Μουσική και Μουσικοί για μια Καλύτερη Κοινωνία». Είναι πιστοποιημένη δασκάλα της μεθόδου Suzuki, της μεθόδου Orff καθώς και του συστήματος MusicLearningTheory. Έχει διδάξει ως επίκουρη καθηγήτρια στο University of Nevada, Las Vegas των Η.Π.Α. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του έργου «Μουσική και πολιτισμός στην υπηρεσία της υγείας, της ευζωίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης». Έχει συγγράψει βιβλία για τη μουσική εκπαίδευση, έχει δημοσιεύσει σε πληθώρα επιστημονικών περιοδικών και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.

3)    Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε κλασσικό βιολί στην Αθήνα και μετά το δίπλωμά του, συνέχισε τις σπουδές στη τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam, στην Ολλανδία. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και απόφοιτος της σχολής Ηλ/γων Μηχ/κών & Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου.Δραστηριοποιείται στο χώρο της ελληνικής μουσικής (παραδοσιακή, ρεμπέτικο, έντεχνη), ενώ παράλληλα ασχολείται με την ευρύτερη μουσική των Βαλκανίων και τον αυτοσχεδιασμό. Είναι μέλος των μουσικών σχημάτων Rebetien, Ρεμπέτικο Τρίο (με Β. Σκούτα & Δ. Μηταράκη), Κουαρτέτο ΖαΠαΤαΒου, του σύγχρονου κουαρτέτου εγχόρδων Frog String Quartet. Έχει επίσης συνεργαστεί ως βιολιστής με πολλούς σημαντικούς μουσικούς του χώρου, τόσο σε διάφορους μουσικούς χώρους της Αθήνας, όσο και σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει βιολί και συντονίζει μουσικά σύνολα στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, και από το 2015 και στο Μουσικό τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει με τους φοιτητές των δυο παραπάνω τμημάτων τις ορχήστρες τοξοτών εγχόρδων, αντίστοιχα, «Ορχήστρα Βιολιώνε» και «Ορχήστρα βιολιών ΕΜΠ».

4)    Ο Ηλίας Κουρτπαρασίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985 και είναι ανάπηρος μουσικός. Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών οπότε ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι του στη μουσική από μικρή ηλικία. Στα επτά του χρόνια ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να γράφει τις πρώτα του μουσικά κομμάτια ενώ έξι χρόνια αργότερα κέρδισε το πρώτο του βραβείο σύνθεσης στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες. Το 2003 αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Λύκειο Παλλήνης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και επίσης κατέχει δίπλωμα Ηχοληψίας από την SAE. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής και συνθέτης για κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Από το 2015 ασχολείται με τον συμπεριληπτικό χορό ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις. Είναι μέλος ως χορευτής της συμπεριληπτικής ομάδας χορού ΕΞΙΣ και ως μουσικός και συνθέτης της συμπεριληπτικής θεατρικής ομάδας ΘΕΑΜΑ. Από το 2019 αποτελεί συνιδρυτής και καθηγητής μουσικής του πρώτου συμπεριληπτικού {αναπήρων και μη αναπήρων} εργαστηρίου συστηματικής εκπαίδευσης για το Θέατρο και το Χορό ΙΣΟΝ.

5)    Η Φανή Αθανασιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά για λόγους προσβασιμότητας μετακόμισε και μένει στην Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας Ιδεοκύματα. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Ποιήματα της  βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς Ποίησης, δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και παρουσιάστηκαν  σε ραδιοφωνικές εκπομπές Λόγου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για το σύνολο του ποιητικού της έργου βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Τιμήθηκε από το Δίκτυο Γυναικών Θεσσαλονίκης, το Γ’ Λύκειο Γιαννιτσών, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, την ομάδα Λόγου και Τέχνης «Ιδεομορφές», το Κ.Α.Π.Π.Α.2000 και την Ε.Σ.Α.Ε.Α. Συμμετέχει σε Ανθολογίες και Διεθνή φεστιβάλ Ποίησης, έλαβε μέρος  στο Ποιητικό Αναλόγιο γυναικών δημιουργών από 30 χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, στη διεθνή Συνάντηση ποιητών ‘’Ποίηση στις ράγες», στο Φεστιβάλ΄΄Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη΄΄στην Ποιητική συνάντηση ΜΕΤΑ_ΣΥΝΟΡΑ/POST_BORDERS Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε θεατροποιημένη Ποίηση της στην Μονή Λαζαριστών. Συμμετείχε ως ομιλήτρια σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια/ Συμπόσια,σε Πανεπιστημιακές ημερίδες (των Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου) για τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία, στα Δημήτρια, σε εκδηλώσεις της Γ. Γραμματείας Ισότητας φύλων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Λευκοθέα Καρτασίδου, τηλ.: 6944795069.

 

Ε-mail: rod@uom.edu.gr

Website: http://rodi.uom.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/rodifestival/

Twitter: https://twitter.com/rodifestival

Instagram: https://www.instagram.com/rodifestival/