ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"
Προεδρείο – Συζήτηση:
ΓΕΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Κλινική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΚΙΝΤΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, επικοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
ΚΙΝΤΩΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΝΕΦΕΛΗ, σπουδάστρια Βρεφονηπιοκομίας
ΜΑΛΚΟΤΣΗ ΤΡΙΑΔΑ, Ιατρός-Ακτινολόγος Διευθύντρια τμήματος μαστού Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Μητέρα της Εύας, παιδιού με αυτισμό. Διαχειρίστρια της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας eva-edu.gr.
Ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας είναι η οικογένεια και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτήν αντικατοπτρίζοντας το κοινωνικό «είναι» και «γίγνεσθαι». Ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ουκρανία μας δίνουν δυνατές εικόνες γύρω από τον θεσμό της οικογένειας. Η ταινία της Ελπίδας Χελιουδάκη με τίτλο “Hisshoelashes” εστιάζει στο γεγονός πως οτιδήποτε είναι εύκολο για τους άλλους αποτελεί ένα δύσκολο ταξίδι για κάποιον άλλον, τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του.
Η ταινία “Too beautiful” της Aicha Ghembaza μας βυθίζει χωρίς παρακάμψεις στην καρδιά μιας δυνατής ιστορίας μεταξύ ενός δεκάχρονου κοριτσιού με αυτισμό και της μητέρας της. Τι γίνεται όταν η επιθυμία των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους δε συμβαδίζει με την ανάγκη των νεαρών ενηλίκων για ανεξαρτησία; Στην ταινία του Franc Planas με τίτλο “A son like others” ένας νεαρός ενήλικας με σχιζοφρένεια διεκδικεί την ανεξαρτησία του. Όμως, για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία η οικογένεια περνά από διάφορα στάδια, όπως διαπιστώνει κανείς στην ταινία “Au”της Olga Kalchugina από την Ουκρανία. Η ταινία δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα με παρόμοιες εμπειρίες, αλλά στην κοινωνία ως σύνολο. Είναι μια πρόσκληση σε κάθε θεατή να κατανοήσει, να αποδεχθεί και να διευρύνει αυτή την οπτική.