Τελετή Λήξης, 10/12/2021

Τελετή Λήξης, 10/12/2021

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ"
 


 

Πρόγραμμα Τελετής Λήξης:

18:00-19:00 Χαιρετισμοί - Απονομή βραβείων Διαγωνιστικού Ταινιών & Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης - Μουσική λήξη

19:00-21:00 Συμπόσιο "Δικαίωμα-Γυναίκα" 

Προβολή ταινίας: Οι κατίνες μου

Προεδρείο-Συζήτηση:

Τσιμπιρίδου Φωτεινή, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 
Μενίκη Βίλμα, Καθηγήτρια Β΄θμιας εκπαίδευσης, ΜA στην Ειδική Αγωγή, Επιμορφώτρια στη Σχολική Διαμεσολάβηση, Φεμινίστρια Ακτιβίστρια και Ερευνήτρια, Μέλος της WIFTgr (Γυναίκες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση)
 
Αθανασιάδου Φανή, Ποιήτρια, Αρθρογράφος, Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «Ιδεοκύματα»
 
Λιόλιου Ιωάννα, Φοιτήτρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Συνιδρύτρια της Φοιτητικής ομάδας AUThors, προσανατολισμένη στο φύλο και τη σεξουαλικότητα. Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
 
 
 
Τίτλος ταινίας
Οι Κατίνες μου
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Το ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε στην πόλη από το 1985-1995.
Όπως αναφέρει η κ Μενίκη: Κάποιες από εμάς συναντηθήκαμε 16 χρόνια μετά από τη τελευταία μας συνάντηση και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις. Το 2011, μετά από δικές μου προσωπικές απώλειες και σκοτεινά περάσματα, ένιωσα πολύ έντονη την ανάγκη να βρεθούμε οι γυναίκες που συμμετείχαμε στην Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών (1985-1995), οι Κατίνες, μεσήλικες σχεδόν. Ορίστηκε η συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, σε ένα ουζερί μίας πολύ καλής φίλης της ομάδας, στη Σάσσου. Συναντηθήκαμε με πολύ χαρά και μεγάλη αγωνία. Αγκαλιές, συγκίνηση, απορία, αμηχανία, τρακ, τρυφερότητα και νοσταλγία. Αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το ντοκιμαντέρ.
Συμμετέχουμε γυναίκες, μέλη και φίλες της ομάδας , οι οποίες συνεργαστήκαμε με διάφορους τρόπους. Ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας της ομάδας, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες και άρθρα της εποχής.
Αλλάξαμε εμείς οι ίδιες; Μας άλλαξε κάτι, σιωπήσαμε, πως πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια εκτός ομάδας; Υπάρχουν σημάδια, ίχνη στην ζωή μας από την συμμετοχή μας στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα; Ας πορευτούμε μαζί σε αυτό το ντοκιμαντέρ, να απολαύσουμε την διαδρομή της …Κατίνας!!

Προς αποφυγήν της ΛΗΘΗΣ………………..και τέρψιν της ΑΛΗΘΕΙΑΣ
 
Είδος: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Διάρκεια: 1h 14'
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί και αγγλικοί
Σκηνοθέτης: Βίλμα Μενίκη
Χώρα: Ελλάδα