ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5/12/2021
3η ΜΕΡΑ
4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη”
10:00-13:00
Η τρίτη μέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη” ξεκίνησε μουσικά με το τραγούδι “RoDi Festival Song”. Το τραγούδι γράφτηκε αποκλειστικά για το Φεστιβάλ από την ειδική παιδαγωγό, μουσικό και εθελόντρια του Φεστιβάλ, Βασιλεία Σταμούλη και ερμηνεύτηκε από τη RoDi Music Orchestra. Ακολούθησε το τραγούδι «Κιβωτός» του Φοίβου από τη RoDi MusicOrchestra σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Η μέρα συνεχίστηκε με την προβολή βίντεο με θέμα “ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ (ΔΙΑ)ΔΡΑΣΕΙΣ”. Η αρχή έγινε με την ταινία μικρού μήκους “Όλοι Διαφορετικοί Όλοι Ίσοι”. Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης συνδυάζοντας λόγο, μουσική και θέατρο πέρασαν το δικό τους μήνυμα για τη διαφορετικότητα.
Τη δική τους ιδέα θέλησαν να παρουσιάσουν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας με το βίντεο “Τα δικά μας δέντρα” προβάλλοντας την τοιχογραφία μικτής τεχνικής - streetart.
Έπειτα, οι εκπαιδευτικοί και οι σπουδαστές από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης) παρουσίασαν τις δράσεις «Άγγελοι των ευχών», «Η κίνηση είναι ζωή» και «Το δέντρο των ευχών». Ακολούθησε βίντεο με τίτλο «Κοιτάζοντας με τα μάτια της ψυχής» από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών. Στο βίντεο παρακολουθήσαμε στιγμές από την περίοδο της καραντίνας στις δομές του Δήμου Νεάπολης Συκεών δίνοντας έμφαση στην Εικαστική έκθεση του Δήμου Νεάπολης Συκεών που παρουσιάζεται στο Δημαρχείο Συκεών.
Στη συνέχεια, έγινε προβολή του «Project: Συναίνεση» της νεοσύστατης εθελοντικής Μουσικοθεατρικής ομάδας ΕΡΩΔΙΟΣ. Οι εθελοντές μετέφεραν το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της συναίνεσης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ακολούθησε προβολή βίντεο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΧΟΠΑ Ήρωες 112”. Η προβολή έληξε μελωδικά με το τραγούδι «Να μ’ αγαπάς» από τη RoDiMusicOrchestra και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Με το τέλος των προβολών, τον λόγο πήρε η κ. Χαρίκλεια Πρώιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η κ. Πρώιου ενημέρωσε το κοινό για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΧΟΠΑ Ήρωες 112” και την προσφορά των εθελοντών του προγράμματος στην πρόληψη των σοβαρών συνεπειών ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) μέσω της εκπαίδευσης μικρών παιδιών.
Ύστερα, ο λόγος δόθηκε στις συντονίστριες της Ομάδας ΕΡΩΔΙΟΣ και μέλη της εθελοντικής ομάδας iRoDiFestival, την κ. Σπανίδου Σοφία, ΜΑ, Ειδική Παιδαγωγό, την κ. Σταμούλη Βασιλεία, Ειδική Παιδαγωγό και την κ. Μπενάζη Αρχοντία, Ειδική Παιδαγωγό. Οι εθελόντριες μίλησαν για την εθελοντική Μουσικοθεατρική ομάδα ΕΡΩΔΙΟΣ που συστάθηκε στις αρχές του 2021 με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του iRoDi Festival. Η ομάδα αποτελείται από μέλη της εθελοντικής ομάδας του Φεστιβάλ αλλά και από αποφοίτους, φοιτητές του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και άτομα του καλλιτεχνικού χώρου. Τα μέλη της είναι χωρισμένα σε επιμέρους ομάδες για την κάλυψη των αναγκών των δράσεων: μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και τεχνική υποστήριξη.
Η κ. Πλατσίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καλωσόρισε κι εκείνη με τη σειρά της το κοινό και κάλεσε την κ. Διαμαντή να μιλήσει για τη δική της εθελοντική δράση. Η κ. Διαμαντή Λένα, υπεύθυνη της ομάδας “SHE” (Society for Health and Empowerment) ανέφερε τη δράση της γυναικείας ομάδας, στόχος της οποίας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ακολούθησε συζήτηση με την κ. Πρώιου, την κ. Πλατσίδου, την κ. Καρτασίδου και τις εθελόντριες του Φεστιβάλ, κ. Σπανίδου, κ. Σταμούλη και κ. Μπενάζη. Οι ομιλήτριες μίλησαν για την προσφορά του εθελοντισμού, τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού, που ένθερμα υποστήριξε την εκδήλωση με τα σχόλια και τις τοποθετήσεις του.
Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.
18:00-21:00
Το απογευματινό μέρος της τρίτης ημέρας του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη” συνεχίστηκε ευχάριστα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μουσικά με το τραγούδι «Να αγαπάς» σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Νίκου Βελιώτη. Το τραγούδι παρουσιάστηκε από τη RoDiMusicOrchestra και τη χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Ακολούθησε η προβολή των ταινιών με θέμα “ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ” (“SHADOWS IN THE LIGHT”). Τη θεματική αυτή ενότητα άνοιξε η ταινία μικρού μήκους “Root” (“Ρίζα”) σε σκηνοθεσία VascoAndrédosSantos. Έπειτα, παρουσιάστηκαν τα ντοκιμαντέρ “Shade Guzzling” σε σκηνοθεσία UlrikeKorbach, “I Only See What I Believe” (“Βλέπω ό,τι πιστεύω”) σε σκηνοθεσία AnissaBouchra και “The Contact” (“Η επαφή”) σε σκηνοθεσία K. Sarkyte.
Αμέσως μετά, προβλήθηκε η πειραματική ταινία μικρού μήκους “Limit” (“Όριο”) σε σκηνοθεσία JavadDaraei και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων “Τatata” σε σκηνοθεσία YiYangSu και “The Uncommons” (“Οι ασυνήθιστοι”) σε σκηνοθεσία Tadeusz Kabicz. Τέλος, τη θεματική ενότητα ολοκλήρωσαν η ταινία μικρού μήκους “Little Fairy Tree” (“Μικρή νεράιδα του δέντρου”) σε σκηνοθεσία Frank W. Kelly και η ταινία κινουμένων σχεδίων “After the eclipse” (“Μετά την έκλειψη”) σε σκηνοθεσία Bea R. Blankenhorst.
Τη λήξη των προβολών, ακολούθησε το τραγούδι “Ένας Τούρκος στο Παρίσι” σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους Ισαάκ Σούση, από τη RoDi Music Orchestra και τη χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε η συντονίστρια της απογευματινής συζήτησης, κ. Παναγιώτα Σταυρούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η κ. Σταυρούση αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή των ταινιών, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των αναπήρων από την κοινωνία αλλά και τη σημαντικότητα της κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, για τη δημιουργία ενός ενταξιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Τόνισε την αναγκαιότητα σχεδιασμού υποστηρικτικών μέσων που έχουν τα θεμέλιά τους στις διαστάσεις του αυτοπροσδιορισμού και την ποιότητας ζωής. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως όλες οι προσπάθειες για τη συμμετοχή και την έκφραση των ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους, θα πρέπει να έχουν αξία για τους ίδιους και στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ενταξιακής κοινωνίας.
Τη συζήτηση που ακολούθησε πλαισίωσαν ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, μουσικός και ποιητής και η κ. Αλεξάνδρα Λαϊλόγλου, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η κ.Λαϊλόγλου προέβη στο σχολιασμό των ταινιών και σε μια ομιλία γύρω από την αξία της τέχνης για τους αναπήρου. Αναφέρθηκε στην ομορφιά της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας που επέρχεται μέσα από τις γέφυρες που χτίζει η τέχνη. Ο κ. Κωνσταντινίδης μίλησε για την αντανάκλαση της τέχνης από τη μεριά του ανάπηρου καλλιτέχνη και μίλησε για τη δική του προσωπική εμπειρία, όντας ο ίδιος μουσικός και ποιητής με κινητική αναπηρία.
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού οι οποίες ήταν εύστοχες και απαντήθηκαν πλήρως από τους ομιλητές.
Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.