Δελτίο Τύπου, 7/12/2021

Δελτίο Τύπου, 7/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7/12/2021

5η ΜΕΡΑ

4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη”

18:00-21:00

Η πέμπτη μέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη” ξεκίνησε μελωδικά με το τραγούδι “ΜΙ ΡΕ ΛΑ” σε στίχους και μουσική Σπύρου Γραμμένου. Το τραγούδι παρουσιάστηκε από τη RoDiMusicOrchestra και τη χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.

 

 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την προβολή τεσσάρων ντοκιμαντέρ με θέμα “ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ”. Οι προβολές ξεκίνησαν με το ντοκιμαντέρ “Heartbeat” (“Χτύπος καρδιάς”) σε σκηνοθεσία Dimitri Udovicki. Στη συνέχεια προβλήθηκαν τα “No difference” (“Καμία διαφορά”) σε σκηνοθεσία GerandoPanero και “What happens tomorrow” (“Τι θα γίνει αύριο;”) σε σκηνοθεσία AnastasiaShtandke. Η λήξη των προβολών έγινε με το “Those who don't want to see” (“Αυτοί που δε θέλουν να δουν ”) σε σκηνοθεσία Graciela De Luca.

 

 

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε η συντονίστρια της συζήτησης κ. Γιαγκάζογλου Παρασκευή, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καλωσόρισε και ευχαρίστησε το RoDi για την ευκαιρία που της δόθηκε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ.

Την προβολή ταινιών παρακολούθησε ο RastkoJokic, ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ “Heartbeat” (“Χτύπος καρδιάς”) ο οποίος πήρε το λόγο και απάντησε στις ερωτήσεις των ομιλητών/ ομιλητριών. Ο κύριος Rastko σε γενικές γραμμές μοιράστηκε τη δική του εμπειρία από τα γυρίσματα της ταινίας αλλά και από την καθημερινότητά του όντας ο ίδιος αθλητής με αναπηρία. Ανέφερε ότι ήθελε να εμπνεύσει τον κόσμο έτσι ακριβώς όπως εμπνεύστηκε κι αυτός. Συμβούλευσε τους ακροατές “να μην το βάζουν κάτω και να συνεχίζουν παρά τις τυχόν αντιξοότητες”. Επίσης ανέφερε πως ο αθλητισμός παρουσιάζει ένα κομμάτι του εαυτού του, όχι εξ ολοκλήρου εκείνον ως προσωπικότητα. Ο αθλητισμός, όπως και γενικότερα άλλοι τομείς, σχετίζεται με την αυθεντική προσπάθεια του ίδιου του ατόμου και όχι την αναπηρία του, καθώς δεν προσδιορίζονται όλα από την αναπηρία.

Ο λόγος έπειτα δόθηκε στους ομιλητές, τον κ. Κασιμάτη Βασίλη, Διευθυντή του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος & Διευθυντή αθλητικού και αναπτυξιακού προγράμματος των Special Olympics Ελλάς, την κ. Σαράντη Κατερίνα, ανάπηρη αθλήτρια και φωτογράφο και την κ. Αντωνοπούλου Άννα, αθλήτρια Badminton στα Special Olympics Hellas. Η  κ. Σαράντη Κατερίνα αναφέρθηκα για τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή της και τοποθετήθηκε συμφωνώντας με τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Rastko. Έπειτα η  κ. Αντωνοπούλου Άννα δήλωσε ενθουσιασμένη με τις ταινίες που προβλήθηκαν. Ο κ. Κασιμάτης Βασίλης ευχαρίστησε κι εκείνος με τη σειρά του το φεστιβάλ και τοποθετήθηκε πάνω στα λεγόμενα των προηγούμενων ομιλητών.

Τέλος, το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις κυρίως στις κυρίες Αντωνοπούλου Άννα και Σαράντη Κατερίνα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν την δική τους αθλητική εμπειρία μέσω της συμμετοχής τους σε αθλητικές δράσεις, την προσβασιμότητα και την ύπαρξη αθλητικών υποδομών στην πόλη τους, την ελευθερία συμμετοχής σε αστικές αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. Μαραθώνιος) κ.λπ.

 

 

 Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.