ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελετής Λήξης 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ
“Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη”
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη”. Στην τελετή λήξης, η υπεύθυνη του Φεστιβάλ, Αναπληρώτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Καρτασίδου Λευκοθέα ανακοίνωσε την απονομή βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος.
Το 1ο βραβείο απονέμεται στην ταινία “INNER ME” του Antonio Spanò. Το 2ο βραβείο δίδεται στην ταινία “ASAK” του Mahdi Zamanpour Kiasari, ο οποίος με βίντεο έστειλε το δικό του ευχαριστήριο μήνυμα προς το Φεστιβάλ. Το 3ο βραβείο δίδεται στην ταινία “Born to dance with an extra chromosome: the drag queens (and kings) with Down’s syndrome” του Nikolay Nikolov. Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στην ταινία “ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΗΡΩΑ” του Ιωάννη Μπλέτα, ο οποίος ευχαρίστηκε τους θεατές και την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Η ταινία “A SON LIKE OTHERS” του Antonio Sequeira κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών κερδίζοντας το Βραβείο Φοιτητών.
Στη συνέχεια, η κ. Καρτασίδου ανακοίνωσε τα βραβεία για τον Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης. Το Βραβείο δίδεται στον κ. Κζούνια Μιχάλη για το έργο του «Περίπατος» και τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Καπαγερίδη για το έργο του «Κύμα».
Η κ. Καρτασίδου ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος των ταινιών και της μουσικής σύνθεσης, τις εθελόντριες και όλους εκείνους που συνέβαλαν αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος. Κλείνοντας τον λόγο της, η κ. Καρτασίδου ευχήθηκε το Φεστιβάλ να μετέφερε «κατάλληλα αφηγήματα» και να πρόσθεσε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της κοινωνικής αλλαγής αλλά και του αναπροσδιορισμού της ταυτότητας του καθενός.
Διαβάστε τον χαιρετισμό.
Η βραδιά συνεχίστηκε μουσικά με τη RoDi Music Orchestra και το ποίημα “Έρωτας” της Φανής Αθανασιάδου μελοποιημένο από τον Γιώργο Τσαπράνη.
Μέσα από το βίντεο “Ντύσου άνθρωπος και φύγε” οι μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη βία των γυναικών μέσα από τον χορό και την ποίηση.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Οι κατίνες μου” σε σκηνοθεσία Βίλμας Μενίκη. Το ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε στην πόλη από το 1985-1995. Με το τέλος της ταινίας προβλήθηκε το τραγούδι “RoDiFestivalSong” από τη RoDiMusicOrchestra σε στίχους και μουσική Βασιλείας Σταμούλη.
Έπειτα, η κ. Σιδέρη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε τους ομιλητές και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα “Δικαίωμα:Γυναίκα”.
Η κ. Μενίκη Βίλμα, Καθηγήτρια Β΄θμιας εκπαίδευσης, ΜA στην Ειδική Αγωγή, Επιμορφώτρια στη Σχολική Διαμεσολάβηση, Φεμινίστρια Ακτιβίστρια και Ερευνήτρια, Μέλος της WIFTgr (Γυναίκες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση) αναφέρθηκε στην ανάγκη της να δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ “Οι Κατίνες μου” και να συναντήσει πάλι τις γυναίκες με τις οποίες μοιράστηκαν πολλά κοινά βιώματα.
Τον λόγο πήρε η κ. Αθανασιάδου Φανή, Ποιήτρια, Αρθρογράφος, Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «Ιδεοκύματα», η οποία τόνισε την ισότιμη συμμετοχή της στην ομάδα “Κατίνες” και την προσπάθεια της ομάδας στα ζητήματα της προσβασιμότητας. Η κ. Αθανασιάδου τόνισε τον αποκλεισμό και τις δυσκολίες που βιώνουν οι γυναίκες με αναπηρία στην κοινωνία, οι οποίες οφείλονται στις αντιλήψεις που επικρατούν.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Λιόλιου Ιωάννα, Φοιτήτρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και συνιδρύτρια της Φοιτητικής ομάδας AUThors, προσανατολισμένη στο φύλο και τη σεξουαλικότητα. Επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης χώρου ελευθερίας και έκφρασης και υπογράμμισε τον φόβο που βιώνουν οι γυναίκες λόγω της αύξησης των γυναικοκτονιών τον τελευταίο χρόνο.
Τέλος, οι ομιλήτριες απάντησαν με προθυμία στις ερωτήσεις του κοινού και αντάλλαξαν απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Μέσα από τον λόγο τους έδωσαν θάρρος στις γυναίκες και τόνισαν την ανάγκη για νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών, καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί πρόληψη και αποφυγή τέτοιων φαινομένων, τα οποία πλέον είναι ορατά στην κοινωνία.
Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση.