Ανακοίνωση βραβείων

Ανακοίνωση βραβείων

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση βραβείων 4ουΔιεθνούς Φεστιβάλ
«Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

 

Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2021

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο iRoDi, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε την προβολή 42 ταινιών ελληνικών και ξένων παραγωγών, ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Κατά την πανηγυρική Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ ανακοινώθηκαν οι νικητές του Διαγωνιστικού Τμήματος των Κινηματογραφικών Ταινιών ως εξής:

1)      INNER ME του Antonio Spanò (Ιταλία)

2)      ASAK του Mahdi Zamanpour Kiasari (Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν)

3)      Born to dance with an extra chromosome: the drag queens (and kings) with Down’s syndrome” του Nikolay Nikolov (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το Βραβείο Κοινού έλαβε η κινηματογραφική ταινία: ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΗΡΩΑ του Ιωάννη Μπλέτα (Ελλάδα) και το Βραβείο των Φοιτητών έλαβε η κινηματογραφική ταινία:A SON LIKE OTHERS του Franc Planas (Πορτογαλία).

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος Ταινιών του Φεστιβάλ αποτελούνταν από τους: Γεωργία Φύκα, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Matjaz Debevc, Στρατή Χατζηελενούδα και Τσακίρη Μαρία.

Επίσης, κατά την Τελετή Λήξης ανακοινώθηκαν τα βραβεία για τον Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης. Το Βραβείο δίδεται στον κ. Κζούνια Μιχάλη για το έργο του «Περίπατος» και τιμητικό βραβείο απονέμεται στον κ. Καπαγερίδη για το έργο του «Κύμα».

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσικής Σύνθεσης ήταν οι: Στάμου Λήδα, Βούβαρης Πέτρος, Ζαρίας Γιάννης, Αθανασιάδου Φανή, και Κουρτπαρασίδης Ηλίας.

Μέσα σε μία εβδομάδα, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» κατάφερε να μπει σε περισσότερα από 1500 σπίτια εντός και εκτός Ελλάδας.Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ομιλητές, εθελοντές και θεατές συμμετείχαν ισότιμα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό τηνανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των αναπήρων. Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ ευχαριστεί θερμά το κοινό και όσους συνέβαλαν σε αυτήν τη διοργάνωση και ανανεώνει το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά με ακόμη περισσότερες δράσεις και προβολές ταινιών.