Δελτίο Τύπου: Διαγωνισμός και Έκθεση Φωτογραφίας 2024

Δελτίο Τύπου: Διαγωνισμός και Έκθεση Φωτογραφίας 2024

«Οι στιγμές μου είναι…»

Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» (iRoDi), ως θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων διοργάνωσε συμπεριληπτικό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Οι στιγμές μου είναι…» (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 50 άτομα με και χωρίς αναπηρία. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Down Ελλάδος και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και προσφέρει μια ευκαιρία για έκφραση της δημιουργικότητας των όλων μέσω της Τέχνης.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού φωτογραφίας αποτελείται από τους/ τις:

1)   Ο Θοδωρής Νικολάου είναι φωτογράφος και δημοσιογράφος, γεννημένος το 1982 στην Χαλκίδα. Η πρώτη του επαφή με την ερευνητική δημοσιογραφία είναι στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ειδικεύεται στο κοινωνικό ρεπορτάζ και πραγματοποιεί δεκάδες έρευνες και αποστολές. Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία και ολοκληρώνει ένα πολυετές οδοιπορικό στα Βαλκάνια, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα με τίτλο «Αίμος: Διαδρομές στα Βαλκάνια». Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος, με κύριο σημείο ενδιαφέροντος την ψυχική υγεία, τις προσφυγικές ροές, την οικονομική, οικολογική και πανδημική κρίση, τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.  Άρθρα, projects, έρευνες και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε Μ.Μ.Ε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειές του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Φωτογραφία και την Οπτική Γλώσσα, πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες και έχει ειδικευτεί στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου. Διδάσκει Φωτογραφία Ντοκουμέντου και Οπτική Αφήγηση σε Σχολές και Εργαστήρια Φωτογραφίας και είναι ο δημιουργός του εκπαιδευτικού φορέα Streetside School.

2)   Ο Νίκος Νικόπουλος είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και επιμελητής στο εργαστήριο δημιουργικής φωτογραφίας ΄΄ο έξω κόσμος μου΄΄ που ανήκει στα προγράμματα του κέντρου ειδικής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «ορίζοντες». Συνεργάζεται εθελοντικά σαν φωτογράφος με τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος και τα spesial olympics.   Γεννήθηκε στην Αθήνα. Με την φωτογραφία είχε την πρώτη επαφή το 2017 παρακολουθώντας το εργαστήριο φωτογραφίας του Δήμου Περιστερίου με δάσκαλό τον Βασίλη Νίκα. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους με τον Λουκά Βασιλικό. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίες του βρίσκονται σε εξώφυλλα και το εσωτερικό βιβλίων. Έχει δημιουργήσει φωτογραφικά project σε επιμέλεια Βασίλη Νίκα (les autres) και Λουκά Βασιλικού (humility, individual sessions, rawt) Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε φωτογραφικές λέσχες και εργαστήρια. Ήταν ομιλητής στο 1ο και 3ο φεστιβάλ «RoDi Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη - Reflection of disability in art» με θέμα ομιλίας την βιωματική σχέση φωτογράφου και αναπηρίας.

3)   Η Παπαχρήστου Χ. Άννα είναι Ψυχολόγος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Ψυχολόγος  στον Σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Β. Ελλάδος "Η Λάμψη". Επί 16 συναπτά έτη εργάστηκε με άτομα με σύνδρομο Down ιδρύοντας την πρώτη ομάδα φωτογραφίας αποκλειστικά για τα άτομα αυτά. Παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας με δάσκαλο τον Τάσο Σχίζα από το 2020 και είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Φ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις με ποικίλες φωτογραφικές ομάδες, ενώ έχει βραβευτεί με το δεύτερο βραβείο στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. 

4)   Η Κατερίνα Σαράντη γεννήθηκε το 1984 στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος του τομέα φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η ενασχόληση της με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 2011 με τη φωτογραφική ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης & το καλλιτεχνικό σεμινάριο με εισηγητή το Λουκά Βασιλικό. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις αναλογικής και ψηφιακής Φωτογραφίας, προγράμματα σχετικά με τη φωτογραφία, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Zoom into the world”(2011-2012) & το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων & Νύκτα Μέρα, στην Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2019, στην εικαστική έκθεση “Ανθρώπινο Ίχνος” με επιμελητή τον Πάνο Καπράλο & στην έκθεση του photometria festival 2019 “I have a dream ” .Καθώς, έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις με κυριότερη αυτών, την 1η θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Run for Art” το 2016 . Έχει εργαστεί ως φωτογράφος. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος, έχει επικεντρωθεί στην αθλητική της ιδιότητα ,όντας ενεργή παρατριαθλήτρια, ενώ δουλεύει τα προσωπικά της φωτογραφικά πρότζεκτ.

5)   Ο Πάνος Αχτσιόγλου γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία, Τέχνες, Πολιτισμό και Μέσα Έκφρασης στο Χρόνιγκεν της Ολλανδίας και Κινηματογράφο και Σύγχρονα Οπτικοακουστικά Μέσα ως μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα επίσης στο Πανεπιστήμιο του Χρόνιγκεν. Είναι μέλος της ΠΕΚΚ της Fipresci και της ΕΑΚ, έχοντας δουλέψει ως κριτικός κινηματογράφου σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διατελεί υπεύθυνος προγράμματος της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προγραμματιστής και συντονιστής της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα εργάζεται ως βοηθός προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου αλλά και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Η απονομή των βραβείων και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα γίνουν 1 Ιουνίου στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο «Αναπηρία, βία, νεολαία: Διασταυρούμενοι δρόμοι υποστήριξης και πρόληψης» που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Η έκθεση φωτογραφίας «Οι στιγμές μου είναι…» θα είναι επισκέψιμη από 1/6 έως 20/12/2024 στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.