ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4/12/2021
2η μέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ
“Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη”
10:00-13:00
Ευχάριστα ξεκίνησε και η δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Η Αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη”. Η αρχή έγινε με το τραγούδι “Χέρια σαν κι αυτά” από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή ταινιών με θέμα την “Πρόσβαση-Προσβασιμότητα”. Πρώτη προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “A sound in motion” σε σκηνοθεσία Ricardo Teixeira και αμέσως μετά, ακολούθησε το ντοκιμαντέρ ιταλικής παραγωγής με τίτλο “Conversation behind the scenes” σε σκηνοθεσία Giulia Zumpano. Η προβολή ταινιών συνεχίστηκε με το ντοκιμαντέρ από την Ινδία με τίτλο “Walls that matter” του σκηνοθέτη Tanmay Shah. Η θεματική ενότητα “Πρόσβαση-Προσβασιμότητα” ολοκληρώθηκε με την ελληνική ταινία “Ποια είναι η Honorine Platzer;” από την ομάδα Artogether- Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία σε σκηνοθεσία Α. Χαντζή.
Με το τέλος των προβολών παρουσιάστηκε το τραγούδι “Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας” σε μουσική Λ. Μαχαιρίτσα και στίχους Λ. Νικολακοπούλου από τη Rodi Music Orchestra και τη χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η κ. Παπακωνσταντίνου Δόξα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η κ. Παπακωνσταντίνου, αφού καλωσόρισε τους θεατές στη 2η μέρα του Φεστιβάλ, επαίνεσε την προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής και παρουσίασε τους ομιλητές της συζήτησης που ακολούθησε. Προσκεκλημένοι ήταν η κ. Πατηνιωτάκη Εμμανουέλα, Δρ Οπτικοακουστικής Μετάφρασης και Καθολικής Πρόσβασης Ακαδημαϊκός Ερευνήτρια, Πάροχος Υπηρεσιών Προσβασιμότητας, ATLAS E.P. CEO, ο κ. Γεωργοκωστόπουλος Χρήστος, M.Ed., PhD (c), Αντιπρόεδρος Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ), Δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (SMIYL) και η κ. Κουτσούκου Παναγιώτα, πρόεδρος του Οικομουσείου Ζαγορίου.
Διαβάστε τον χαιρετισμό.
Διαβάστε την τοποθέτηση της κ. Πατηνιωτάκη
Διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Γεωργοκωστόπουλου.
Διαβάστε την τοποθέτηση της κ. Κουτσούκου.
Οι ομιλητές σχολίασαν τις ταινίες που προβλήθηκαν αλλά και γενικότερα τις δράσεις του Φεστιβάλ. Επίσης, τοποθετήθηκαν για την αναγκαιότητα της πρόσβασης όλων στην τέχνη και τη ζωή, καθώς και για τις πρακτικές και τα κριτήρια που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της κ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνοντας τη συζήτηση “Ένας είναι ο κόσμος, οι οπτικές είναι που αλλάζουν”. Τέλος, οι ομιλητές απάντησαν με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
18:00-21:00
Το απογευματινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε μελωδικά με την παραδοσιακή “Μπαϊντούσκα Θράκης” από την Ορχήστρα Βιολιώνε του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε προβολή ταινιών με θέμα “ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΤΕΧΝΗ Ι”. Η αρχή έγινε με δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το “TOKE” σε σκηνοθεσία Νono Αyuso και το “HEAL BY ART” σε σκηνοθεσία Anna Rakhmanina. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ιταλική ταινία “Something about Paolo” του Donato Canosa και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο ”What to do with your tabloid news”. Η προβολή ολοκληρώθηκε με την ταινία “My dreams” του Eiraj Afkar.
Στη συνέχεια, η κ. Γιαννούλη Βασιλική, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καλωσόρισε το κοινό και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ. Ακολούθησε η προβολή βίντεο από την κ. Δρίβα Έλη, ηθοποιό και μέλος της Σ.Ε.Η. και της ομάδας ΘΕΑΜΑ. Με τη φράση “Δε νοείται κοινωνία χωρίς τέχνη, δε νοείται τέχνη χωρίς μέλη της κοινωνίας” η κ. Δρίβα έστειλε το δικό της μήνυμα στην εκδήλωση τονίζοντας την αξία της συμμετοχής όλων στον πολιτισμό. Με τη σειρά του, ο κ. Μουρατίδης Νικόλαος, συγγραφέας τοποθετήθηκε στο θέμα της αναπηρίας και σχολίασε την προβολή των ταινιών.
Στο τέλος, η Υπεύθυνη του Φεστιβάλ, κ. Καρτασίδου Λευκοθέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής πήρε τον λόγο και επεσήμανε τη σημασία της εθελοντικής ομάδας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Παράλληλα, τόνισε τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος και τη στήριξη των εθελοντών. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Καρτασίδου έδωσε τον λόγο σε δύο εθελόντριες του Φεστιβάλ, την κ. Μανούσακα Χρυσάνθη και την κ. Σπανίδου Σοφία. Οι εθελόντριες αναφέρθηκαν στο δύσκολο έργο της επιλογής των ταινιών και του υποτιτλισμού, αλλά και γενικότερα της τεχνικής υποστήριξης του Φεστιβάλ.
21:30-23:00
Το βράδυ της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ ξεκίνησε με το τραγούδι «Ένα καράβι» σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Δήμα από τη Rodi Music Orchestra σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση” Περαίας.
Στη συνέχεια, ακολούθησε το δεύτερο μέρος των προβολών με θέμα “ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ Η ΤΕΧΝΗ ΙΙ”. Αρχικά, προβλήθηκε η πειραματική ταινία με τίτλο “FLASHBACK” σε σκηνοθεσία Danny Smith, ενώ οι προβολές ολοκληρώθηκαν με το Ντοκιμαντέρ “SOME NEW BROADWAY” σε σκηνοθεσία Denis Bojic.